ZETApress

hírportál

Lovasok a kastélyban

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. délelőtt tartotta a Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése című projektjének ünnepélyes záró-rendezvényét a kastély megújult Lovardájában.

Gönczi Tibornak, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatójának és Dr. Gémesi György gödöllői polgármesternek üdvözlő beszédei után Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megnyitotta a Királyi és főúri lovas-kultúra című állandó kiállítást, amely a barokk istálló mezzanine szintjén került kialakításra. Utána megtekintettük a kastély történetét bemutató 3D-s filmet a projekt keretében kialakított vetítőteremben.

A gödöllői kastély idén június 30-án zárja a KMOP-3.1.1./E-09-2f-2010 pályázat II. ütemét. A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése projekt keretében valósult meg korábban a kastély Lovardájának, illetve az egykori Barokk istállónak a helyreállítása. A pályázat egyik eleme a Királyi és főúri lovas-kultúra című állandó kiállítás létrehozása. Az új tárlat helyszíne a Barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, amelyek mindegyike dekoratív, a XVIII. század második feléből származó falfestéssel díszített.

Királyi és főúri lovas-kultúra kiállítás

A kiállítás koncepciójának összeállításában, a műtárgyak, fotók kiválasztásában a téma legkiválóbb hazai szakértői vettek részt. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok) mutatnak be. Az egyes szobákban a korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, olyan szemüveg nélküli 3D-s monitorok, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők.

A GKK II. kiemelt projektjében megújult a Lovarda és a kapcsolódó területek, amelyek már bemutatkoztak a nagyközönségnek, mint Magyarország soros Európai Uniós elnökségi helyszínei. A felújítás keretében két szekcióterem is megépült a Lovarda szintje alatt, amelyek egyikében ? a projekt tervezett turisztikai fejlesztéseinek részeként ? 3D vetítőterem került kialakításra.

Itt a kastély történetét és a királyi család, elsősorban Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait bemutató film enged bepillantást a királyi család hétköznapjaiba és tájékoztatja látványos, szórakoztató módon az érdeklődőket. A negyedórás film operatőre Ragályi Elemér volt, a mai premieren megjelentek a szereplők is. Utána az Erzsébet előkertben és a Verandán láttak vendégül mindnyájunkat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Természetfilmek Gödöllőn | ZETApress

Szóljon hozzá!