ZETApress

hírportál

Menny és pokol a Műcsarnokban

A spanyol Maria José Salgueiro Cortinas kulturális és turisztikai tanácsos és Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg tegnap este a Mi Vida ? Menny és pokol című, a madridi MUSAC gyűjteményéből származó, május 17-ig látható kiállítást a Műcsarnokban.

Ez a különleges, izgalmas és felkavaró, a Műcsarnok egész épületét betöltő kiállítás újabb bizonyítéka annak, hogy az új évezred művészete életünk tükre, szerves, nélkülözhetetlen része: szerethető és élvezhető. A spanyolországi MUSAC Európa egyik legizgalmasabb XXI. századi nemzetközi kortárs művészeti gyűjteménye. A most látható nagyszabású nemzetközi válogatás élet és művészet kapcsolatát vizsgálja 36 művész közel 100 alkotásán keresztül.

Művészet a vérért ? nyilvános véradás

A kiállítás kapujában Alicia Framis munkája (Remix Buildings-Bloodsushibank / Épületremixek ? vérsushibank) fogadja a látogatókat. Egy szerkezet, amelyben első ránézésre minden feltétel adott a véradáshoz. És nem csak első ránézésre?

A Műcsarnok az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve három alkalommal ? április 4-én, május elsején és 14-én ? nyilvános véradást szervez Alicia Framis installációjában, illetve a Műcsarnokban felállított mobil véradó bázison. A véradó akció április 4-én 11 órakor veszi kezdetét, amikor a kortárs magyar film, színház, irodalom, zene és képzőművészet jeles képviselői avatják fel Magyarországon az installációt.

A művészek véradása arra a kiállítás által is megfogalmazott üzenetre kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy az élet dolgai, a társadalom ügyei iránt korunk művészei, a kortárs művészet éppúgy felelősséggel tartozik, mint bárki más. A véradáson részt vesznek: El-Hassan Róza képzőművész, Kiss Tibor zenész, Pálfi György filmrendező, Karafiáth Orsolya költő, Grecsó Krisztián író.

A Mi Vida ? Menny és pokol kiállítás a MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León és a Műcsarnok együttműködésében jött létre. A megnyitó Art Party az A38-as hajón, csütörtök este 9-kor kezdődött. Közreműködött Dj sets: Esprit d? Escalier (Kupcsik Adrián & Petrányi Zsolt), Mortensen Associates (Tolo Canellas & Agustín Pérez Rubio) és Congosound DJ (Carles Congost).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Művészet a vérért

Szóljon hozzá!