ZETApress

hírportál

Képregények Zuglóban

Rusz Lívia retrospektív képregény kiállítása nyílt meg tegnap este a Budapesti Román Kulturális Intézet Izsó utcai Székházában. Az augusztus 3-án, péntekig látogatható tárlatot Alexandru Ciubotariu, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

A 2012 februárjában, a Bukaresti Magyar Kulturális Központban, majd áprilistól a BRKI Szegedi Fiókintézetében is bemutatott kiállítás a grafikus és képregény-rajzoló Rusz Lívia eredeti vázlatait és rajzait mutatja be, sokakban felidézve a gyermekkor élményeit. Az 1930-as kolozsvári születésű Rusz Lívia grafikus, festőművész, képregény-rajzoló, 1958-tól a kolozsvári Napsugár című gyermeklap állandó munkatársa volt. Fodor Sándor íróval közösen alkotják meg Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját. A kezdetekkor képregényhősként debütált mesealak később számos kiadást megért és öt, több nyelvre lefordított mese főhőse lett.

1987 végén Rusz Lívia Budapesten telepedik le és a következő évben kiadja Nem mind arany, ami fénylik és Miskali közbelép című képregény köteteit, mely nagy népszerűségnek örvendett az olvasók körében. 1988-tól együttműködik Kiss Ferenc forgatókönyv-képregényíró és gyűjtővel. Közösen megalkotják Prométheusz, a rosszmájú jótevő című mesét, ugyanakkor a Dörmögő Dömötör című gyermeklapban megjelenik Kalamajka kalandjai című sorozatuk.

1966-tól Rusz Lívia román gyermeklapokban is publikál: Arici Pogonici, Cravata Ro?ie, LuminiĹŁa, Cutezătorii és Şoimii Patriei, ugyanakkor négy képregény-albumot, nyolcvan gazdagon illusztrált könyvet ad ki a Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă és Garamond Junior kiadóknál. Lucia Olteanu írónővel közösen létrehozták a közkedvelt Mákvirág, a kacsa és Kokó, avagy makimajom figuráit. ? Rusz Lívia, a mindenkori gyerek szemét bámulatba ejtő művészetével egy tapintatos, de igazi nagykövete a román-magyar kulturális térnek, melyen keresztül művészetének finom üzeneteit küldi. És innen tovább szerte a világba ? írja Mircea OpriĹŁă, a BRKI volt igazgatója a Rusz Líviáról készült monográfiájának előszavában.

Alexandru Ciubotariu, művésznevén Pisica Pătrată (Kockamacska) 2011 júniusában, a bukaresti Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum keretében megnyílt Képregény Múzeum alapítója. 1979. július 10-én született, a konstancai Művészeti Gimnáziumban tanult, majd a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem, grafika szakán szerzett diplomát. Művei 15 éves kora óta folyamatosan jelennek meg, különböző, jelenleg már több mint 60 romániai, belga, szlovén, lengyel, horvát, cseh, francia, görög újságban és folyóiratban, valamint tizenhárom könyvet illusztrált.

Tizenegy képregény album szerzője, több mint ötven kiállításon vett részt: Romániában, Franciaországban, Magyarországon, Csehországban, Szerbiában, Marokkóban, Moldovai Köztársaságban, Lengyelországban és Németországban. Több mint 20 kitüntetéssel rendelkezik, a legtöbbel képregényes munkásságát díjazták. Két képregény klub létrehozója és vezetője (az egyik Constancán, a másik 1998-2000 között Jászvásáron), melyeknek célja a képregény rajzolás népszerűsítése, valamint az ehhez szükséges sajátos technikák elsajátítása.

Szóljon hozzá!