ZETApress

hírportál

Fotók albumokban és falakon

Öt nappal a szkíta-kiállítás előtt, az Élet ? Képek 2008-ból című sajtófotó-kiállítás tegnapi ünnepélyes megnyitóján került bemutatásra az Év Sajtófotója című könyv, amely a 2008-as sajtófotó-pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést. Megjelent továbbá a Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás reprezentatív katalógusa is. A hazai sajtófotográfia nagyszabású és évről évre nagy közönségsikert arató tárlatát a budapesti helyszínt követően több vidéki nagyvárosban ? Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged ? is bemutatják, így évvégére a látogatók száma a harminc ezret is meghaladja.

Drámai és örömteli élethelyzetek, kivételes művészeti és sportteljesítmények és természeti csodák elevenednek meg a fotókon. Képek a dunaszerdahelyi futballmérkőzés máig tisztázatlan történéseiről, a budapesti Megyeri híd átadásáról, Kolonics György többszörös olimpiai bajnok kenus búcsúztatásáról, a megalázó körülmények között létező hajléktalanokról. A szponzorálásból a Magyar Telekom is jócskán kivette a részét.

Kemény Henrik bábművész utolsó előadásáról, a Dohány utcai zsinagóga kertjéről, egy székelyföldi parasztfiú hétköznapjairól, a panellakások egyhangúságáról, a budapesti Hollán Ernő utcai fasizmus elleni demonstrációról, a déloszét konfliktusról, Vietnam új generációjáról, a pekingi nyári olimpiai játékokról, az egerészölyvek párviadaláról, valamint az 1989-es határnyitás megrázó pillanatairól látunk emlékeket a falakon és az albumokban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége március 20-a és április 26-a között a BTF programjaként az előző kétévihez hasonlóan megint a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezte meg a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítást és a Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítást. A több mint egy hónapig látható tárlat kaland és időutazás a mögöttünk hagyott, de az életünket még mindig befolyásoló 2008-as esztendő eseményei között.

A sajtófotó-kiállítást a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt sajtófotó-pályázat előzte meg, amelyre hivatásos és amatőr fotóriporterek több ezer képet küldtek be. A nagyfokú szakmai érdeklődést jelzi, hogy 592 szerző 11 ezer 939 felvétellel pályázott. A zsűri elnöke Szigeti Tamás volt, a kiállításokat Szalay Zoltán Táncsics- és Pulitzer Emlékdíjas fotoriporter rendezte, míg a két albumot Bánkuti András és László Ágnes szerkesztette.

A Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás aktualitását az adta, hogy 1989. szeptember 11-én nyílt meg Magyarország nyugati határa. Ez az esemény nem csupán Magyarország, de Európa jövője szempontjából is meghatározó volt, az egységes és szabad Európa megszületésének pillanatát jelentette. A húszéves évforduló lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük az akkori eseményeket, ismert és eddig még soha nem látott fényképek, dokumentumok felhasználásával. A díjazott fotók itt találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Emlékdíjak egy híján hússzor

Szóljon hozzá!