ZETApress

hírportál

Kádár a Galériában

Kádár 100 ? Saját szavaival. Történeti kiállítás nyílt tegnap este Kádár János születésének 100. évfordulója alkalmából az OSA Archívum Arany János utcai Centrális Galériájában. A július 29-ig látható kiállítást Térey János, író, költő, drámaíró, műfordító nyitotta meg.

100 évvel ezelőtt született Kádár János, az MSZMP volt főtitkára, az 1956-os forradalom leverésétől a kommunista diktatúra bukásáig tartó történelmi korszak meghatározó figurája. Kádár életútja végigkísérte szinte az egész magyar huszadik századot, a háborús vereségek és diktatúrák korát. Sokak emlékezetében mindmáig élő történelmi alak, akinek megítélése ma is végletes szélsőségek között ingadozik a közvéleményben. Friss fölmérések szerint a magyar társadalom többsége számára Kádár a XX. század legjelentősebb és legnépszerűbb politikai vezetője, míg mások a diktátort, az 1956-os forradalom árulóját és vérbefojtóját látják benne.

A kiállítás az életút bemutatásával, a közemlékezetben őrzött nosztalgikus Kádár-kép és a valóságos történelmi alak szembesítésével törekszik arra, hogy eloszlassa a Kádár-mítoszt, hogy a magyar közvélemény valóságos képet kapjon valódi énjéről, politikai személyiségéről és uralma évtizedeiről. Ismert és kevéssé ismert dokumentumok, túlnyomórészt Kádár János saját megszólalásait tartalmazó hang- és filmanyagok segítségével kísérjük végig a pártfőtitkár életét. E dokumentumok révén nem csak a korabeli hivatalos propaganda Kádár-alakját idézzük meg, hanem a zárt körben megnyilvánuló politikust is igyekszünk megmutatni.

A kiállításon a látogatók megtekinthetik Sólyom András filmrendező Kádárról készített legújabb film-montázsát. Ezen felül egy több órás hang- és filmdokumentum-összeállítás segít abban, hogy az életút egy-egy részletében is elmélyedjenek. Többek között hallható lesz számos részlet Kádár megszólalásaiból a Politikai Bizottság ülésein az 1980-as évekből, illetve a 60. születésnapján, 1972-ben zárt körben elmondott beszédének egyes részletei. Külön szekció mutat be szemelvényeket a Kádárról szóló kortársi visszaemlékezésekből az 1956-os Intézet oral history gyűjteményének és az Országos Széchényi Könyvtárban található Történeti Interjúk Tára gyűjteményének felhasználásával. A látogatók a helyszínen tanulmányozhatják az 1989 utáni Kádár-irodalom legfontosabb dokumentumait is.

Együttműködő partnereink: Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, 1956-os Intézet, Történeti Interjúk Tára, Országos Széchényi Könyvtár, Politikatörténeti Intézet Könyvtára és Levéltára, Angyalföldi Helytörténeti Múzeum. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig. A kiállítás ingyenesen látogatható. Információk a kiállításról és a kapcsolódó rendezvényekről idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!