ZETApress

hírportál

Predátorok Mariannal

A ma délután 4 órai ünnepélyes megnyitót követően holnap délelőtt 10 órától november 23-ig a nagyközönség is megtekintheti a Ludovika téri Természettudományi Múzeum Predátorok című kiállítását. A tíz nappal ezelőtti kicsomagolás után a ma délelőtti sajtóbemutatón is ott lehettünk.

Nem csak az Állatkertből érkező ragadozókkal ? óriáskígyóval és ormányos medvével ? találkoztunk, de megtudhattuk, hogyan működnek a kígyók érzékszervei, miként kerül sprintercipő a gepárdra, milyen érzés a cápa bőrét tapintani, és miért halálos bizonyos izmok szorítása. Három illusztris vendéggel ? Falusi Mariannal, a Pa-Dö-Dö egyik felével és a két Rippel-fívérrel, Viktorral és Ferenccel ? együtt próbálhattuk ki a négy darab óriási, mozgó ragadozómodellt!

A kiállítás különlegessége az a négy modell, amelyek élethűen mutatják be az alkalmazott vadászati technikákat. A látogatók által irányítható, mozgatható tudományosan hiteles modellek a prédaejtés mozdulatait mutatják be a látogatóknak. Ezáltal a nézők pontosan megfigyelhetik az egyes fajok adottságait, képességeit, technikáit. Megértik, hogy miért olyan hihetetlenül erős a krokodil harapása, mire szolgál a pókok hálója és csáprágója; miért csak a mozgó zsákmányra csap le a béka és vajon miért vannak húsevő növények, hogyan működik csapdájuk.

Idén ünnepeljük Charles Darwin, az evolúcióelmélet megalkotója születésének 200-ik évfordulóját. A januári, állatkerti fotókiállítás is ennek jegyében zajlott. Fő műve, A fajok eredete című könyve 150 évvel ezelőtt jelent meg. Darwin nagy érdeme, hogy számtalan példával igazolta az egyedek sokféleségéből való kiválogatódás, a szelekció jelentőségét, amely a rátermettebbek fennmaradásán, túlélésén keresztül a környezethez való mind tökéletesebb alkalmazkodást teszi lehetővé.

Szóljon hozzá!