ZETApress

hírportál

Erőgépek a Mobileumban

130 gőz- és egyéb erőgép mutatkozik be a Mobileumban holnap a múzeumi szombaton 10 és 16 óra között a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Műszaki Tanulmánytárában, az újbudai Prielle Kornélia utca 10-ben a Szerémi út sarkán ? tudtuk meg Domonkos Csabától.

130 darab hatalmas, eredeti erőgépet lehet megismerni a Műszaki Tanulmánytár Gépcsarnokában, ahol a látogatók bemehetnek a gépek közé, kézzel megérinthetik és hajtókarjaikkal akár maguk is mozgásba hozhatják azokat. A gépcsarnokban kiállított tárgyakhoz kapcsolódóan különféle programokkal, előadásokkal és tárlatvezetésekkel várják a látogatókat. A rendezvény középpontjában a vízi energia kiaknázásának technikai eszközei állnak, de szóba kerülnek a többi energiaforrás gépészeti berendezései is.

11 órakor Hogyan sikerült a vízben rejlő energiát munkavégzésre fordítani? ? címmel prof. Dr. Szunyogh Gábor muzeológus tart technikatörténeti előadást a vízturbinák kialakulásáról, majd 13 órakor A nagy vetélytárs ? gőzgépek a XIX. században címmel szakvezetést tart a Mobileumban a gőzgépek fejlődésének főbb állomásairól. 15 órakor Játsszunk mérnökösdit! ? címmel a műszaki előképzettség nélküli vendégek szakmai irányítás mellett tervrajzokat készíthetnek a Mobileumban kiállított vízgépek alkatrészeiről.

Szóljon hozzá!