ZETApress

hírportál

LOOP Juditnál

Bak Imre, Fridvalszki Márk, Haász Katalin, Hencze Tamás, Márton Enikő, Nádler István, Nemes Márton és Szinyova Gergő munkáiból LOOP címmel nyílt tegnap este 6-kor kiállítás a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A művek június 30-án, szombatig láthatók a falakon.

A LOOP eredetileg egy elektroakusztikus zenei kifejezés, de tökéletesen lefedi a fogalom azt a vizuális repetíciót is, amelyet ez a kiállítás igyekszik bemutatni. Az absztrakt-geometrikus művészeti tradíció időről-időre történő felerősödésére, fiatal életművekben átértelmezett újbóli megjelenésére ugyanúgy érvényesen alkalmazható a fogasom, mint a művek alapját is adó ismétlődő formarendszerekre.

A kiállítás kísérletet tesz arra, hogy az absztrakt-geometrikus törekvéseken belül ezt a reciklitást bemutassa a ?60-as évek új-geometrikus törekvéseinek néhány kultikus alkotásán és napjaink új-geometrikus kísérletein keresztül. Az Iparterv kiállításokon az új avantgárd művészgenerációból az új absztrakciót Bak Imre, Hencze Tamás és Nádler István képviselték. A fegyelmezett és racionális formák mesterei komoly életművet tudhatnak maguk mögött. Az ő példájukon haladva, a magyar művészet absztrakt területének folytonosságát többek között Fridvalszki Márk, Haász Katalin, Márton Enikő, Nemes Márton és Szinyova Gergő képviselik. Megfigyelhető azonban, hogy a motivációk egészen mások.

Míg a ?60-as években egy önálló vizuális grammatikát próbáltak a geometria és a struktúra rendszerére felépíteni a művészek, addig ma a korai művek vizuális világára visszautalva, azokból átemelve főként a képi minőségekre helyeződik a hangsúly. A kiállítás igyekszik rámutatni a szerteágazó irányzat néhány főbb képviselőjének művein keresztül a hasonlóságokra és különbségekre, valamint a különböző generációkat összekapcsolni, és a legújabb absztrakt-geometrikus festészeti törekvéseket bemutatni.

Szóljon hozzá!