ZETApress

hírportál

Meglettek a Ferenczyk

Keresett és megtalált Ferenczy Károly-festményeket láttunk a délelőtti sajtótájékoztatón. Az elmúlt fél év során több, eddig lappangó Ferenczy-mű került elő, köztük a festő jelentős alkotásai is. A WANTED akció eredményeiről a kiállítás kurátorai számoltak be.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) 2011 novembere óta látható Ferenczy Károly-kiállításához kapcsolódva a kurátorok, Boros Judit, Plesznivy Edit és Pálinkás Réka FERENCZY WANTED akciót indítottak, hogy elősegítsék az életmű lappangó darabjainak felkutatását és kiállítását. a kiállítás ideje alatt felbukkant festményekről és előkerülésük körülményeiről a mai napon láttunk-hallottunk beszámolót.

A Ferenczy-életmű két kiemelkedő darabja bukkant fel az utóbbi hetekben, az egyik festményt a mai naptól a nagyközönség is megtekintheti a kiállításon. Ez a mű Ferenczy Károly: Gyermekek pónikon című, 1905-ben született alkotása. A hosszú ideig, minden bizonnyal több, mint száz évig kanadai magántulajdonban lévő kép mostani előkerülése igazi szenzációnak tekinthető. A kiállítás megnyitása óta a kurátorok még jó néhány keresett, esetenként korábban ismeretlen műnek is nyomára akadtak. A képekről információ a Magyar Nemzeti Galéria honlapján található.

Szó esett egy Ausztráliában kalandos úton fellelt festményről, melyet Nick Greiner ? Ausztrália egyetlen nem ausztráliai születésű, 1988 és 1992 közötti miniszterelnöke ? rezidenciájának falán vettek észre egy dokumentumfilmben. Hallhattunk a Madárdalhoz készült korai kompozícióról, amely a Virág Judit Galéria legutóbbi aukcióján tűnt fel, és kelt el a tízmillió forintos kikiáltási ár helyett 28 millióért. Az Ernst Galéria segítségével meglett, a szakma előtt is ismeretlen, több mint száz évig kanadai magántulajdonban lévő alkotást is bemutatták, amelyet eddig a magyar közönség még soha nem láthatott.

A kiállítás meghosszabbítva, 2012. június 17-én, vasárnapig látható a Magyar Nemzeti Galériában. Gyereknap alkalmából május 27-én, Pünkösdvasárnap a 14 éven aluli gyerekek ingyen látogathatják a Ferenczy-kiállítást ? gyereksarokkal és ingyenes gyerekvezető feladatlappal várjuk őket. Másnap, Pünkösdhétfőn is várja a látogatókat a Ferenczy-kiállítás.

Virtuális séta és gigapixel galéria is lehetséges az épületben. A Magyar Nemzeti Galéria és a 360 World együttműködése eredményeként a Ferenczy-tárlat három termében a múzeum honlapjáról induló virtuális sétát tehetnek az érdeklődők. A kiállítás két fő-műve (a Madárdal és az Október) gigapixeles felbontásban is tanulmányozható.

Szóljon hozzá!