ZETApress

hírportál

Múzeumok Majálisa

Ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadásra került sor délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisa megnyitóján. Az Év múzeuma 2011 és Az év kiállítása 2011 címek boldog nyerteseivel ezután a múzeum alagsorában, a római kori Lapidáriumban koccinthattunk.

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát az Év múzeuma kitüntető cím elnyerésére. 2011-es tevékenységét felmérve 16 intézmény jelentkezett a legutóbbi felhívásra. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet ? a pályázati kiírásnak megfelelően ? az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók, mivel így érzékelhető az adott pályázati év kiugró teljesítménye.

Az Év múzeuma 2011

Az évek során kialakult gyakorlat szerint a testület a pályázó múzeumok beküldött információit és anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat együttesen értékelte. Az Év múzeuma bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (a NEFMI/EMMI Közgyűjteményi Főosztálya, az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma, az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum) képviselői alkották. Tagjai: Cseri Miklós, E. Csorba Csilla, Deme Péter, Hatházi Gábor, N. Kosa Judit, Tamás Edit, Varga Benedek, Zomborka Márta.

A bíráló testület döntése alapján az Év múzeuma elismerést két múzeum kapta: a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum (fenntartója a NEFMI, főigazgatója Matskási István) a gyűjtemények sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód elterjesztéséért és a keszthelyi Balatoni Múzeum (fenntartója a Zala Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Havasi Bálint) az épület és az állandó kiállítás látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai programjaiért. A fődíjak összegét és a lebonyolítás költségeit az NKA közgyűjteményi kollégiumának pályázati támogatása biztosítja.

Különdíjasok

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület különdíját kapta a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (fenntartója Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, vezetője Heilauf Zsuzsanna) a helyi közösség érdekeit szolgáló új kiállításokért, az azokat kísérő gazdag múzeumpedagógiai programkínálatéit.

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a győri Városi Művészeti Múzeum érdemelte ki (fenntartója Győr Város Önkormányzata, igazgatója Grászli Bernadett) a XX. századi és a kortárs művészetek európai szintű bemutatásáéit, a gyermekekkel és fiatalokkal való megismertetéséért, az ismeretterjesztés korszerű, vonzó módszereinek alkalmazásáért.

Az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya különdíját kapta a berettyóújfalui Bihari Múzeum (fenntartója a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Kállai Irén) a korszerű kisvárosi múzeum példaértékű megvalósításáért, és a színes, korcsoportonként kialakított múzeumpedagógiai programokéit. Ugyancsak az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya különdíját kapta a kiskunhalasi Thorma János Múzeum (fenntartója a Bács-Kiskun Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Szakái Aurél) eredményes múzeumfejlesztő tevékenységéért, az új tanulmányi raktár példamutató kialakításáért.

A Magyar Nemzeti Múzeum különdíját a szentesi Koszta József Múzeum nyerte el (fenntartója a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Béres Mária) a múzeumszakmai érdekeknek a helyi társadalom igényeivel összehangolt, eredményes érvényesítéséért, a mintaértékű tanulmányi raktárközpont megvalósításáéit.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kapta (fenntartója a NEFMI/EMMI, igazgatója Ács Piroska) a magyar színháztörténeti muzeológia megújításában felmutatott eredményeiért, a kortárs magyar muzeológia elméleti kérdéseinek vizsgálatáért.

A Megyei Múzeumi Igazgatóságainak Szövetsége különdíját nyerte el a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, fenntartója a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Limbacher Gábor) a sikeres pályázati tevékenységre alapozott fejlesztésekért, közösségépítő kiállítási és rendezvényprogramokért.

Elismerő oklevelek

A dombóvári Fekete István Múzeum (fenntartója és vezetője Bodó Imre) az elkötelezett gyűjtőmunkáért, a példaértékű társadalmi beágyazottságért. A Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény (fenntartója a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetője Szászi András) az újonnan kialakított épületben megvalósított színvonalas kiállításért, a gazdag múzeumpedagógiai kínálat kidolgozásáért. A terézvárosi Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont (fenntartója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, igazgatója Domokos Zsuzsanna) tudományos tevékenysége, nemzetközi kapcsolatrendszere, imponáló könyvkiadási gyakorlata alapján.

A mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum (fenntartója a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézményfenntartó Központ, vezetője Kádár Zoltán) az elkötelezett fejlesztőmunkáért, a példaértékű társadalmi kapcsolatok révén elért nagyszerű eredményekért. A salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum (fenntartója a Nógrád Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Szirácsik Eva) az értékőrzésért nehéz körülmények között küzdő, változni akaró és változni képes múzeumként.

Az Óbudai Múzeum (fenntartója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, igazgatója Népessy Noémi) az óbudai hagyományok dokumentálásáéit és megismertetéséért, a szisztematikus múzeumfejlesztésért, a Textilmúzeum megmentéséért. A Pásztói Múzeum (fenntartója a Nógrád Megyei Intézményfenntartó Központ, igazgatója Hír János) a módszeres fejlesztésekért, a gyermekprogramok és a színvonalas múzeumpedagógiai kiadványok megvalósításáért.

Az év kiállítása 2011-díj

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület 2009-ben alapította meg Az év kiállítása-díjat. A Pulszky Társaság célja, hogy a díjjal, amit évente adományoz egy múzeumnak, elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást. A díjjal emléktábla, díszoklevél és pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege: egymillió forint. A díj pénzügyi hátterét a Paksi Atomerőmű Zrt. támogatása biztosítja.

2011-ben 16 múzeum pályázott. A zsűri két fordulóban vizsgálta, elemezte a pályázati anyagokat, kiállításokat. A második körben öt múzeum kiállítása jutott: a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága: Rejtélyek a múltból, Békés megye régészeti kincsei. BTM Kiscelli Múzeum: Korszerű lakás 1960 ? az óbudai kísérlet. Magyar Nemzeti Múzeum: Teleki László, az Országgyűlés halottja ? Pesti helyszínelők 1861. Magyar Természettudományi Múzeum: Eltűnt világok ? A dinoszauruszok kora Magyarországon. Petőfi Irodalmi Múzeum: Ki vagyok én? ? Nem mondom meg… Petőfi választásai.

A zsűri döntése alapján Az év kiállítása 2011-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum Ki vagyok én? ? Nem mondom meg… Petőfi választásai című kiállítása kapta. A PIM kiállítása Petőfi Sándorról új tudományos eredményeket közöl eddig még soha be nem mutatott tárgyakkal, elválasztja a mítoszt és a történelmet. A kiállításban példaszerűen találkoznak a műtárgyak, a dokumentumok, a múzeumpedagógiai módszerek, és a multimédiás eszközök. A kiállítás az újszerű technológiák alkalmazásával, európai színvonalon megvalósított tárlatban mutatja be Petőfi Sándort.

Szóljon hozzá!