ZETApress

hírportál

Szlovák divatbemutató

A Rózsahegyi (Ruzomberok) Ipari Formatervezés Tanszék hallgatóinak munkáiból rendezett kiállítás nyílt meg tegnap este a Rákóczi úti Szlovák Intézet II. emeletén. A megnyitót követően az iskola hét tanulója ? hat lány és egy fiú ? divatbemutatót tartott az intézet udvarán. A tárlat június 15-ig látogatható.

Tizenhat esztendő elég hosszú idő egy ember életében. Ez az a kor, mikor már felelősséget vállal saját magáért és tetteiért, és eldönti, hogy milyen irányt vegyen szakmai pályája. A mi tanszékünk is éppen ebbe a meghatározó korszakba érkezett, amikor teljesítette a hozzá fűzött elvárásokat, és 2011-ben a textiltervezés útjára lépett, kiindulva a fonal és a szövött anyag strukturális ismereteinek szimbiózisából ? mondta el Doc. Ing. Pavol Lizák PhD. tanszékvezető.

Visszatekintek az előző évekre, és mérleget készítek az összes tevékenységünkről, kisebb-nagyobb sikereinkről, amelyek állandóan előbbre vittek bennünket. Én, személy szerint sokat tanultam az elmúlt 16 év alatt, például meghallgatni a fiatalokat, kommunikálni velük, és előbbre vinni a dolgokat. Hiszem, hogy rajtam kívül kollégáim és tanítványaim is sokat tanultak. Büszke vagyok arra, és hálás is egyben, hogy eltölthettem velük ezt a gyönyörű, kölcsönösen építőnek minősíthető időszakot.

A tanszék történelme és tevékenysége

Csehszlovákia kettéválását követően, 1996-ban született meg a gondolat, hogy a divattervezéshez kapcsolódó textil szakot hozzunk létre Szlovákiában is, és e tény alapvetően befolyásolta a textiltechnológiák munkafolyamatának intézményi perspektíváját, oktatásának módját, és a rózsahegyi (Ruzomberok) főiskolai életét is. Az ipari formatervezés önálló kara végül 2004-ben jött létre.

Az ipari termelés valamint a tanszék intézményi profiljának alakulásánál nagy szerepet játszott a libereci textilkar projektjeiben való aktív, alkotó részvétel. Példaként említhetjük a TEXCO nemzetközi tudományos konferenciák szervezését, és a közös rendezvényeken való részvételeket. A hallgatók eredményeit és szerepléseit többnyire a közönség is megismerheti kiállítások, és elsősorban a divatbemutatók keretében itthon, és külföldön egyaránt, például a bécsi, vagy a varsói, illetve most a budapesti Szlovák Intézetben.

Tanszékünk a feltételek teljesítését követően a Dizajn n. o-val közösen létrehozta a szlovák közép- és főiskolások Divattervező című versenyét, amelyet maga hirdet meg. Nem kevésbé fontos tanszékünk számára az együttműködés a magánszektorral, mint például: Ácko Ruzomberok, SCANQUILT Liptószentmiklós (Liptovsky Mikulás), Makyta Púchov, Michel Thierry Slovakia Zilina, és a többiek ? fejezte be a tanszékvezető.

Szóljon hozzá!