ZETApress

hírportál

Tájépítők kitüntetése

Fekete Albert lett az Év tájépítésze 2012-ben, derült ki tegnap este a belvárosi FUGA Budapesti Építészeti Központban. A díjat Kecskésné Szabó Ildikó adta át a nyertesnek az Év tájépítésze és az Év junior tájépítésze díjkiosztó gálán. Kiállításuk május 11-én, péntekig tekinthető meg.

Az idén először osztják ki az Év tájépítésze és az Év junior tájépítésze díjakat, amelyet a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész tagozata, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. és a Magyar Tájépítészek Szövetsége alapítottak. Az Év tájépítésze díjra 25 gyakorló tájépítészt jelöltek az idén anonim jelöléssel, akikből csak 14-en kívántak indulni a megmérettetésen.

A 14 induló között egyének, alkotópárosok és csapatok is vannak, akik 3-3 munkájukkal pályáztak. Közülük a 9 tagú szakmai zsűri választotta ki az öt jelöltet, akiknek munkáit a gálaműsoron részletesebben is megismerhette a közönség. A gálán a jelölteket 5 kiváló médiaszemélyiség ? Kovács Dániel (a Hg.hu főszerkesztője), Őrfi József építész és blogger (MNO ? Égigérő blog), Pásztor Erika Katalina (az Építészfórum.hu lapigazgatója), Ránki Júlia (a Rádió Q rádiós szerkesztő-műsorvezetője), Rózsa Péter (televíziós szerkesztő-műsorvezető) laudálta a zsűri előtt.

A 14 jelölt 2012-ben: Andor Anikó és a Land-A csapata, Eplényi Anna, Fekete Albert, Győrffy Attila, Herczeg Ágnes, Karádi Gábor, Grabner Balázs ? Terhes Dénes (Korzó Stúdió), Andaházy László ? Botka Szilvia ? Turcsányi Katalin (PAndaPont), Dr. Balogh Péter István ? Mohácsi Sándor (s73), Sándor Tamás, Steffler István, Szabó Gábor, Tihanyi Dominika, Wallner Krisztina.

A laudáció tétje az öt jelöltből ? Andor Anikó és a LandA, Balogh Péter István és Mohácsi Sándor (s73), Fekete Albert, Herczeg Ágnes, Steffler István ? a 2012 év tájépítészének kiválasztása volt. Fekete Albert egy egyedileg tervezett díjjal és egymillió forinttal lett gazdagabb. A 14 jelölt pályamunkájára a közönség is szavazhatott az Építészfórum.hu oldalain, melynek tétje a százezer forintértékű közönségíj volt.

Az Év Junior Tájépítésze díjra idén több mint 50 fiatal tájépítész regisztrált. Az anonim pályázat Somlóvásárhely település területén egy új 3,5 hektáros piac- és rendezvénytér ötletpályázati szintű feldolgozása volt. Sikeresen összesen 14-en adták le határidőre pályamunkájukat: közülük választja ki a szakmai zsűri 2012 junior tájépítészét. A nyertes jutalma egy egyedi díj és kétszázezer forint pénzjutalom. Marton László, a település polgármestere a 14 jelölt közül Varró Dorottya Katalinnak települési különdíjat adományozott.

A gálaműsor elején kiállítás nyílt, ahol a felnőtt és a junior pályázatok bemutatása mellett a Magyar Nemzeti Galériában működő Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely kis alkotóinak kertművészet-történeti indíttatású tárlatát is láthattuk. A GYIK műhely kiállítását Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója nyitotta meg. A díjátadást követő fogadás után VIP vacsora volt az Építész Pincében, melyre csak a külön meghívottak voltak hivatalosak.

Szóljon hozzá!