ZETApress

hírportál

Anett újragombolta

2012-re másodszorra írta ki Gombold újra! Divat a magyar című öltözéktervezési pályázatát a a Design Terminál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye. A kortárs öltözéktervezési kategória első helyezettje Farkas Anett építészhallgató Zsindely című kollekciója lett.

A tervet Terézváros Önkormányzatának segítségével, a Dessewffy utcáról látható óriás falfestményen örökítette meg a Suppré Neopaint művészcsapata a Lovag utcai iskola falán. Ezzel a szervezők nem titkolt célja az, hogy új látványossággal gazdagodjon a főváros nagy múltú kerülete!

A parkolóban délelőtt tartott átadáson köszöntőt mondott Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Kovács Zoltán, a KIM kormányzati kommunikációért felelős államtitkára és Teszári Nóra, a Forum Hungaricum szóvivője. A Terézváros Önkormányzatának segítségével Budapest szívében megvalósuló, 25 szín felhasználásával készült alkotáson 7 munkanapon keresztül dolgoztak a művészek.

A 2011 novemberében másodszorra kiírt öltözéktervezési pályázaton a jelentkezők feladata valamely magyar viselettörténeti érték átírása volt a kortárs, mai trendeknek megfelelő formába. A kezdeményezés célja, hogy segítse az eredményesen pályázó fiatalok sikeres piacra lépését és termékeik ismertségének növelését, hozzájárulva ezzel a magyar kreatív iparfejlesztéséhez.

Tavalyhoz képest idén több mint kétszer annyi, közel ezer tervező és kézműves jelentkezett a pályázatra. A szakmai zsűri döntése értelmében március 31-én, szombaton 35-en mutathatták be kollekcióikat a Millenárison megrendezett nagyszabású divat-show-n. Mintegy nyolcezren látogattak ki erre a nem mindennapi egész napos eseményre, a divatbemutatókat pedig körülbelül háromezren kísérték figyelemmel a helyszínen, és több ezren a Vodafone által biztosított online közvetítésen.

A kortárs öltözéktervezési kategória első helyezettje öltözék kategóriában Farkas Anett végzős építészhallgató Zsindely című kollekciója lett, amelynek egyik legjobb darabját a díjazás részeként Jankovics Barnabás két művésztársával óriási, több mint 250 m2-es falfestményen örökítette meg. Modellje Lukács Gabi volt. A díjnyertes kérdésemre elmondta, hogy művét diplomamunkájában nem használhatja fel, hiszen a ruhatervezés távol áll az építészettől. Kapcsolódási pont mégis van, a népi építészetben tetőfedésre a zsindelyt is használják.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gombold újra, Közép-Európa! | ZETApress

Szóljon hozzá!