ZETApress

hírportál

Titanic szárazon

A Titanic100 című kiállítás nyílt meg délután a Városligetben, ahol eddig még sehol, soha ki nem állított eredeti tárgyak, dokumentumok (közel 130 darab) idézik fel a világ leghíresebb hajójának építését, első és egyben utolsó transzatlanti útját, a katasztrófát, és a mentést.

A legendás hajóóriást és az 1912. április 15-i katasztrófát idézi fel olyan eredeti tárgyakkal, amelyek eddig még soha nem kerültek ? se itthon, se külföldön ? a nagyközönség elé. A kiállítótérben a Titanic sétafedélzetének egy részlete elevenedik meg a Stern Stúdió és a Mid Atlantic Films jóvoltából, akik a Magyarországon forgatott Titanic című televíziós sorozat díszleteit és kellékeit kölcsönözték a kiállításhoz.

A ?fedélzeten? kapott helyet a Titanicon is használt mentőcsónak (replika), amelyekkel a túlélőket mentették. A ?fedélzetet? végigjárva találkozhatnak a látogatók azokkal a tárgyakkal, amelyek a Titanicra, a testvérhajóira (Olympic, Britannic), valamint a mentésben résztvevő hajókra, elsősorban természetesen a túlélőket a fedélzetére vevő Carpathia gőzösre emlékeznek.

A kiállításban a Titanicról származó tárgyak mellett olyanok is láthatók, amelyek a Titanic részére készültek, de a hajóba nem építették be. A ma négy és félkilométerrel az Atlanti óceán felszíne alatt lévő hajóroncs eredeti pompáját azok a tárgyak szemléltetik, amelyek testvérhajójáról, a Titanic-kal szinte teljesen megegyező Olympic-ról származnak.

A kiállítás külön érdekessége, hogy a kiállított eredeti dokumentumok, használati tárgyak a Titanic több híres, vagy egyszerű 3. osztályon utazó személy életét is felelevenítik. Külön vitrin foglalkozik dr. Lengyel Árpáddal, azzal a magyar orvossal, aki a Carpathia hajóorvosaként a túlélők ellátását irányította.

A kiállítás kitér a Titanic körüli legendákra, felfedi, hogy mi a valóság azokból az állításokból, történetekből, legendákból, amelyek a száz év alatt a katasztrófáról nyilvánosságra kerültek. Az 1912-es katasztrófa a zeneszerzőket, írókat, filmrendezőket is megihlette, a hajó kultusza a mai napig töretlen. E kultusz egyes elemeit is a látogatók elé tárja a kiállítás. A kiállítás július közepéig látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum földszintjén.

Szóljon hozzá!