ZETApress

hírportál

EIKE Kiáltványa

Az óbudai Kiscelli Múzeum Templomterében április 5-én, csütörtöktől május 13-án, vasárnapig látható kiállítás három nagy, erre az alkalomra készült installációból áll. Sajátosságuk, hogy a művek elemei a padló szintjén találhatók, miközben az installációk vizuális hatása felfelé, a magas boltozatig, és lefelé, a föld alá is terjeszkedik.

Kiáltványokra bizonytalan időkben van szükség. Egy ember életében olyan korszakban, amikor keresi az útját, vagy amikor nem lát más megoldást, mint nyilvánosan, erőteljesen megszólalni. Egy közösségben ki kell állni, amikor félelmek, változások, kényszerek teszik lehetetlenné a továbblépést.

A kiállítás első műve a látogatónak ad eszközt saját kiáltványának a levegőbe írására, az űrbe küldésére, a másik kettő pedig a bizonytalanság és a félelem érzését teszik vizuálisan átélhetővé. További információk EIKE műveiről idekattintva olvashatók. Vigyázat! A templomtér hátsó részében NEM szabad a kordonon túl menni! A szülők felelősek a gyermekekért! Veszélyes! NE hagyjanak a gyerekeket felügyelet nélkül!

KIÁLTVÁNY (Proclamation)

A kiállítás címét az első műből kölcsönözte: egy 5 x 5 darab reflektorból álló mátrixon keresztül gombnyomással betűk jelennek meg, így mindenki saját üzenetét tudja óriási méretben a levegőbe küldeni. Teljesül az ember ősi vágya, saját méretén túl, fentről, az ?űrből? olvasható életjelet adni. Fény lesz a szóból, a betűk illuminálják az apszis hatalmas kupoláját. A szavak csak a helyszínen, pillanatokig láthatóak, megjelenésük után eltűnnek, mint a titkosan a homokba írt szerelmesek neve, vagy a láthatatlan tintával írt titkos üzenetek.

ÁTALAKULÁS (Alteration)

A templomtér padlóján videó-vetítések jelenek meg. Nagy, szögletes mezők, az idők által kőbe vésett természetes struktúrák, amelyek között sötétben maradó részekből álló ösvények vezetnek. Az ősi rétegek viszont süllyednek: folyamatos mozgással távolodnak a padlószinttől lefelé, életlenné válnak, homályban tűnnek el a felszínen kialakuló más, új struktúrák alatt, amelyek aztán újra elsüllyednek.

FÜRKÉSZÉS (Scan)

A templom hátsó részén lezárva egy tüskés mezőn lehet átnézni. Óriásmadarak elriasztásra való berendezésnek vagy tankok elleni barikádnak látszik, járhatatlan, ellenséges terület. Egy vörös lézersugár fürkészi a bizarr tájat bokamagasságban. Töredék-másodpercenként felvillan egy-egy vörös pont valahol a térben. Zene és hang: Szőnyi András. Köszönet: Berg Andrea, Kerekes Zoltán, Bihari László és Péter, Roskó Farkas, Photoking.hu és Arimex B. Neon Kft. A már két napja látható tárlatot Csatlós Judit április 12-én, csütörtökön 18 órakor fogja megnyitni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Evezők a múzeumban | ZETApress

Szóljon hozzá!