ZETApress

hírportál

Evezők a múzeumban

Hullámok hátán címmel nyílt kiállítás tegnap este hagyományőrző jelleggel a Kiscelli Múzeumban. A Magyar Evezős Szövetség Hagyományőrző Bizottsága karöltve a Danubius Nemzeti Hajós Egylettel, a jogelőd Nemzeti Hajós Egylet (NHE) megalapítása 150. évfordulója tiszteletére.

A különleges evezéstörténeti kiállítást Bús Balázs, Óbuda?Békásmegyer polgármestere nyitotta meg. Czene Attilát, a NEFMI sportért felelős államtitkárát is várták, de ő csak egy levelet küldött, melyet a moderátor ismertetett. A fővárost Szeneczei Balázs kabinetfőnök képviselte. Az evezősök legközelebb vasárnap reggel találkoznak a margitszigeti Wesselényi csónakházban, a koszorúzással és versenyekkel egybekötött évadnyitón.

A Kiscelli Múzeumban két hónapon keresztül látható kiállítás a Danubius Nemzeti Hajós egylet által immáron 22. alkalommal megrendezésre kerülő Széchenyi István Emlékversenyhez kapcsolódóan mutatja be az Egylet jogelődje, a Nemzeti Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulója alkalmából a budapesti evezős sport részeként az egylet történetét. Az ódon kastélyépület Oratóriumában úgy érezheti a látogató, hogy egy nosztalgikus időutazáson vesz részt olyan neves emberek társaságában, mint pl. báró Eötvös Loránd, Schulek Frigyes, Kálnoki Bedő Albert, Dr. Fülepp Kálmán, Konkoly Tege Miklós, hogy csak néhányat említsünk a neves elődök közül.

A kiállítás három fő részben, az 1862-ben megalakult jogelőd, a Pesti Evező és Vitorlás Kör megalapításától az első versenyek megszervezéséig, majd a századfordulós virágkortól az egylet 1948-ban történt megszüntetéséig, és végül az 1990-es újjáalakulástól napjainkig mutatja be az evezős egyesület, mint civil társadalmi szervezet küzdelmes történetét. A kiállított archív fotók, plakátok, könyvek, filmhíradó-részletek szinte sugározzák a sport, az evezés szeretetét és a közösség összetartó erejét.

A rendezők hívó szavára nemcsak a mai és a közelmúlt evezősei ajánlották fel trófeáikat, sport mezeiket, fotókat, hanem a ?nagy elődök? gyerekei, unokái is felkutatták a családi archívumokat, ?idevarázsolták? a két világégést túlélt emléktárgyakat, relikviákat. Emellett különböző XX. századi verseny- és túrahajók is bemutatásra kerülnek.

A kiállítást tárlatvezetések és múzeumpedagógiai programok kísérik, így például az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen ?szárazon evezni?, azaz beülhetnek egy régi, úgynevezett tanpadba, és modern komputerrel ellátott evezősgépen, ergométeren gyakorolhatják az evezős mozdulatokat. A kiállítás nemcsak sport-, hanem egyúttal kultúrtörténeti csemege is.

Eike: Kiáltvány, fény- és videó-installációk

Az emeleti evezős kiállítás megtekintése után a földszinti Templomtérbe vonultunk, az április 5-én csütörtöktől május 2-án szerdáig látható kiállítás megnyitására. A kiállítás címét az első műből kölcsönözte: egy 5 x 5 darab reflektorból álló mátrixon keresztül gombnyomással betűk jelennek meg, így mindenki saját üzenetét tudja óriási méretben a levegőbe küldeni. Az egy hete látható tárlatot Csatlós Judit nyitotta meg.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Idénynyitó a Margitszigeten | ZETApress

Szóljon hozzá!