ZETApress

hírportál

Exkluzív fotók a Cultirisban

Örkény István 100. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton ritkán látott és néhány most bemutatásra kerülő fotó és dokumentum idézi fel a Kossuth-díjas író életét. A kiállítást délelőtt 11 órakor Parti Nagy Lajos író nyitotta meg, közreműködött Pogány Judit színművésznő.

A válogatásban neves fotográfusok ? Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán ? alkotásai és a családi archívumból származó felvételek mellett Nádas Péter írótól is szerepel néhány különleges komponálású kép. A tárlat különlegességei közé tartoznak azok a fotók, amelyek az író gyermekkorát, fiatal felnőtt életét, családját, feleségeit, pályatársait ? többek között Louis Aragon, Déry Tibor, Pilinszky János, Juhász Ferenc, Karinthy Ferenc, Kazimír Károly, Mészöly Miklós, Sütő András, Vas István, Várkonyi Zoltán ? és az otthonát mutatják meg.

Felidéződnek olyan emlékezetes pillanatok, mint a Kossuth-díj átvétele 1973-ban, vagy a Füst Milán-díj átadása Nádas Péternek, 1978-ben. Láthatjuk katonai díszegyenruhában és a hadifogságban, New Yorkban, a Royalton Hotelben 1977-ben, szeretett írógépe előtt, feleségével, Radnóti Zsuzsával és kutyájukkal a kertben 1977-ben. Az életkép mellett igazi csemege A nem kívánt törlendő 1970-ben írt kézirat másolata, A termelés zavartalanul folyik 1977-ben született kézirat másolata, és portréja bronzba öntve, amelyet Kocsis András Sándor alkotott. A képek mellett a falon Örkény István Egyperces életrajz című írása olvasható. A kiállítás május 31-ig látható.

A Cultiris Galériában, az Örkény István Könyvesbolt felső szintjén 2010 óta rendszeresen megújuló kiállítások láthatók. A CULTiRiS Kulturális Képügynökség a Kossuth Kiadó 2008-ban megalakult szervezeti egysége. A fotóügynökség célja, hogy megismertesse és elérhetővé tegye a magyar fotográfiát mindenki számára, valamint fotóművészek életművének megőrzése, digitalizálása. Számos archívum, életmű, gyűjtemény lapul még a fiókok mélyén, vagy a lehetőségek korlátaiból adódóan feldolgozatlanul.

Ezek az anyagok kultúránk és történelmünk részét képezik, közkinccsé tételük fontos és nemes feladat. Jó példa erre a 2011 őszén a CULTiRiS, a Mai Manó Ház és a Magyar Sportmúzeum összefogásával megvalósult kiállítás, amelyen az eddig legfeljebb sportfotósként ismert Kozák Lajos életművével és a magyar fotótörténet fontos alkotójával ismerkedhetett meg a szakmai és a nagyközönség.

Kortárs fotóművészek alkotásainak megismerése, ismertté tétele szintén fontos részét képezi a fotóügynökség munkájának. Megvalósult kiállítások: Benkő Imre (Lét-tér, India 2010), Eifert János (Képversek, versképek ? Újrahasznosítva), Horváth Dávid (Tekintetek), Matyasi Gábor (Vizuális tréfák), Szebeni András (Cseh Tamás Évával és Gézával), Teknős Miklós (A Lipócia).

Időnként a képzőművészet is beköltözik a Galériába. Ismeretlen lelet címmel Kokas Ignác korábban még soha nem látott grafikái, rajzai képezték a kiállítás anyagát. Sárközy Pálnak, a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy édesapjának festményeiből láthatott a közönség válogatást. A Cultiris Galéria az Örkény István Könyvesbolt emeletén évi 6-8 kiállítással várja az érdeklődőket a Szent István körút 26-ban. Nyitva tartás: hétköznapokon 10-től 19 óráig, szombaton 10-től 14 óráig. A belépés díjtalan.

Szóljon hozzá!