ZETApress

hírportál

Kiállítás az üzletházban

Hajóroncsporcelánok mutatkoznak be április 12-én, csütörtökön Budapesten. A WestEndből indul útjára a Ca Mau ? Egy hajótörés porcelánjai című nemzetközi vándorkiállítás ? tudtuk meg délelőtt Zelnik Istvántól az Andrássy úti Délkelet-ázsiai Aranymúzeum Sövény Aladár Teaházában.

Majd háromszáz évig feküdtek a hullámsírban azok az európai, muzulmán és délkelet-ázsiai vevőknek szánt porcelántárgyak, amelyek Budapesten mutatkoznak be egy különleges, víz alatti világot idéző kiállításon. Az április közepén nyíló tárlaton először láthatja a nagyközönség a dél-vietnami Ca Mau-foknál elsüllyedt hajó rakományát.

Sohasem érte el az egykori Batáviát az egzotikus árukkal megrakott kínai kereskedőhajó, amely a fedélzeten kiütött tűz miatt süllyedt el 1725 és 1732 között a Dél-kínai tengeren, a dél-vietnami Ca Maunál (ejtsd: Cámau). Az elveszettnek hitt dzsunkát egy helyi halász találta meg 1998-ban, aki az első felhozott darabokat el is adta. Hamarosan a hatóságok is tudomást szereztek az esetről és elkezdték a feltárást, valamint a leletmentést.

A tengeri régészcsoport felszínre hozta a 130 ezer darabos rakományt, amiben a porcelánok és kerámiák mellett a legénység személyes tárgyait is megtalálták. A tudományos feldolgozást követően a leletek egy része a hanoi történeti múzeumba került, a többit pedig két árverésen értékesítette Vietnam.

Zelik István a első pillanattól szisztematikusan kezdte el összegyűjteni szerte a világban fellelhető, a Ca Maunál elsüllyedt hajóról származó tárgyakat. Így mára ő rendelkezik a legteljesebb és legnagyobb magánkollekcióval. A kínai dzsunka rakományának szinte valamennyi tárgytípusa megjelenik a gyűjteményében az ecsettartóktól, a kanalakon, ólommázas edényeken, füstölőkön, szeladonmázas tárgyakon át a bravúros technológiával gyártott, máz alatti kékfestéssel készült vázákig és kis emberfigurákig.

Idén április közepétől pedig egy kiállítás keretében a nagyközönség elé tárja a ritkaságait, amelyek között olyan különlegességek láthatóak, mint a majom alakú kőedény korsó, korallokkal benőtt csészék, vagy a fedélzeti tűzben összeégett porcelánok. ? Közelebb visszük a kiállítást a nagyszámú közönséghez, a fiatalokhoz, oda, ahol az éttermeket, a szórakozási lehetőséget és velünk a minőségi kultúrát is megtalálják ? mondta Zelnik István a víz alatti világot idéző kiállításról.

Az Aranymúzeum alapítója szándéka szerint a jegyárak is a nagyközönség számára elérhető árúvá teszik a tárlatot. ? Egy diák például egy mozijegy áránál olcsóbban, egy hamburger és egy üdítő áráért nézheti majd meg a Gulliver utazásainak korából származó ázsiai ritkaságokat ? mondta a gyűjtő. A Ca Mau ? Egy hajótörés porcelánjai című kiállítás az április 12-i megnyitót követően június közepéig lesz látogatható a WestEnd City Centerben. Részletek idekattintva olvashatók.

A kiállítás nyáron tovább vándorol. Mint kérdésemre a múzeumigazgató elmondta, a 450 tárgy július-augusztusban Nyugat-Dunántúlon, Zalakaroson mutatkozik be 250 m2-en. Azért ott, mert nyáron a Hévíz?Keszthely?Zalakaros háromszögben sokan fordulnak meg. A műtárgyak nem állnak meg az országhatároknál, elvándorolnak Krakkóba és Zágrábba, Demján Sándor és a Trigánit érdekkörébe tartozó üzlet- és szórakoztató-központokba is.

A porcelánok külföldi múzeumokba is eljutnak. Tárgyaltak már a Monacói Tengerészeti Múzeummal és egy párizsi múzeumigazgatóval is, de tervezik a szentpétervári, a dubai és abu-dzabi bemutatót is. S a külföldi turné után térjünk vissza fővárosunkba: két éven belül két további Andrássy úti palotát vásárol meg Zelnik István, hogy ezekben is múzeumot nyisson.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ca Mau a Nyugati téren | ZETApress

Szóljon hozzá!