ZETApress

hírportál

Csőposta a múzeumban

Kipróbálható csőposta, telefonhírmondó és virtuális realitás ? a XIX. és a XXI. század csúcstechnikái együtt, működésben láthatók mától a Szabad a pálya című időszaki kiállításon a Közlekedési Múzeumban. A megnyitón az érdeklődők részére rövid csőpostás-tanfolyamot is tartottak!

A délelőtt megnyílt tárlat a XIX. század utolsó harmadába repíti vissza a látogatót, megmutatva Magyarország 1867. és 1914. közötti közel fél évszázadának technikai vívmányait, újításait, és képet ad nemcsak a kor nagy ívű gazdasági fejlődéséről, hanem a korabeli mindennapokról is.

A boldog békeidők korszaka, azaz a dualizmus 50 éve alatt elkészült a 22 ezer kilométeres vasúthálózat, hidak és közutak épültek. Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülése után világvárossá fejlődött Budapest, ahol átadták a Budavári Siklót és a Svábhegyi Fogaskerekű Vasutat. Megépült a kontinens első földalatti vasútja, megnyílt a világ legnagyobb nyílású lánchídja az Erzsébet híd. A XXI. század elején is jórészt azt az infrastruktúrát használjuk, amit e korszak létrehozott.

A mai szemmel hihetetlennek tűnő fejlődés egyes pillanatait eleveníti fel a Szabad a pálya című időszaki kiállítás, olyan magyar műszaki találmányokat bemutatva, mint a Csonka János és Bánki Donát által megalkotott porlasztó, Puskás Tivadar telefonhírmondója, a Bláthy?Déri?Zipernowsky mérnökhármas transzformátora, vagy a világ első villanyórája.

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme, a több tonnás, 3 méter hosszú és 3 méter széles főként a cséplőgépek energiaellátására használt 112 éves lokomobil, amely a mezőgazdaság gépesítésének legjelentősebb eszköze volt. A nyitókép a látogatókat átvezeti a gépműhelybe, azt az átmenetet szemléltetve, amely az alapvetően mezőgazdasági jellegű ország ipari felzárkózását jelentette.

Magyarország vidéki városainak XIX. századi közlekedési fejlődését a legmodernebb XXI. századi eszközökkel ? az augmented reality módszer alkalmazásával ? mutatják be, ahol a látogató saját okos-telefonjával, vagy a kihelyezett tablet-ek segítségével kaphat bővebb információt. A múzeum két szintjén kialakított tárlat a XIX. században népszerű ipari- és világkiállítások hangulatát idézi. Pavilonszerűen mutatja be a mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés és a távközlés témaköreit, valamint betekintést enged a hétköznapi munkáslakásba, egy polgári ebédlőbe, avagy épp az orfeumba.

A dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításhoz közel egy éves nyitvatartási ideje alatt számos program kapcsolódik majd, amelyekből egyebek mellett kiderül, milyen lehetett egy korabeli nagypolgári utazás az Al-Dunán, hogyan tartották az ünnepeket a polgári családokban, vagy hogyan zajlott egy munkáscsalád karácsonya. A kiállítás előre láthatóan ez év végéig látható.

Szóljon hozzá!