ZETApress

hírportál

Geoff Nicholls: Dobok könyve

Az idén húszéves Ceglédi Dobmúzeum ? a Tavaszi Fesztivál zenei rendezvényeihez kapcsolódva ? 2012. március 10-e és 24-e között reprezentatív válogatást kínál látogatóinak híres hangszerekről és legendás dobosokról, a Művészetek Palotájában ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

A világon egyedülálló gyűjtemény ? amelyhez kivételes gazdagságú dokumentum, kép- és hangarchívum kapcsolódik ? a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatja be 1900-tól napjainkig. Az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában a kiállítással egy időben jelenik meg a Dobok könyve ? A dobszerelés története, mely a legősibb hangszer hatalmas fejlődését mutatja be, s kapható lesz a Művészetek Palotájában is.

A Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában néhány éve elindult sorozat híres hangszertípusok történetét dolgozza fel színes fotókkal illusztrálva. A kötet valamennyi jelentősebb dobtípust is felsorakoztatja, így egy alapos, ugyanakkor olvasmányos dobtörténelem bontakozik ki a szemünk láttára. A Dobok könyvében az egyik legősibb hangszer, a dob történetének utolsó száz évét ismerhetjük meg. A könyv bemutatja, hogyan játszott a modern dobszerelés meghatározó szerepet a jazz és a rock fejlődésében. Sorra veszi és értelmezi a zenei élet összes olyan változását, amely újításokra sarkallta a dobkészítőket.

Gazdag fotóanyag mutatja be azokat a szereléseket, amelyeken Charlie Watts, John Bonham, Keith Moon és más sztárok játszottak, a névjegyzékben pedig az összes nagy gyártó és számos kis cég is megtalálható. A Dobok könyve alapos és információban gazdag krónikája annak a folyamatnak, melynek során kialakult a ma ismert dobszerelés, így nem hiányozhat egyetlen dobőrült és zenerajongó könyvespolcáról sem. ? Páratlan és lenyűgöző! A képanyag pedig szinte hihetetlen. Kötelező olvasmány. (Modern Drummer) ? A legolvasmányosabb történelmi áttekintés, amit a dobszerelésről írtak. (Not so modern Drummer).

A 144 oldalas kötet A jazzdob 120 éve elnevezésű ? híres hangszerekről és legendás dobosokról szóló ? kiállítás keretében 3990 forintért kapható március 10-e és 24-e között a Művészetek Palotájában. A világon egyedülálló gyűjteménnyel (kivételes gazdagságú dokumentum-, kép- és hangarchívummal) rendelkező Ceglédi Dobmúzeum anyaga a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatja be 1900-tól napjainkig.

A Dobok könyve a hangszer történetének utolsó száz évét dolgozza fel. A modern dobszerelés meghatározó szerepet játszott a jazz és a rock-zene fejlődésében és a Dobok könyve e történet bemutatására vállalkozik. Sorra veszi és értelmezi a zene és a dobosok világában bekövetkezett összes olyan változást, amely újításokra sarkallta a dobkészítőket. Színes fotóanyag segítségével megismerteti az olvasót azokkal a szerelésekkel, amelyeken Charlie Watts, John Bonham, Keith Moon és más sztárok játszottak, a névjegyzékben pedig külön-külön is foglalkozik az összes nagy dobgyártóval és számos kis céggel.

Szóljon hozzá!