ZETApress

hírportál

Művészek a Sajtóházban

Harmadszor adták át délután 15 órától a Sajtóházban a MÚOSZ Építészeti, Képző- és Iparművészeti Szakosztályának elismeréseit. Az idei hat díjazott: Baska József, Marosi Miklós, Ráday Mihály, Varga Imre, Madarassy István és a temesvári Szekernyés János volt.

Ötvös Edina, a MÚOSZ PR-menedzsere üdvözölte a megjelenteket, majd Tóth Károlynak, a MÚOSZ elnökének rövid köszöntő és bevezetője következett. Ezután Dr. Csák Máté, a szakosztály elnöke ismertette a díjak gondolatát, az odaítélés módját, az időpont megválasztását.

A Gyarmathy Tihamér-díjat idén Baska József festőművész kapta. Tekintettel a Nőnapra és az egyetlen női laudálóra, elsőként Szepes Hédi művészettörténész, a kortárs magyar képzőművészet legjobb ismerője tartotta meg értékelőjét. A Dr. Pogány Frigyes-díjat Marosi Miklós építész kapta, laudálását Fegyverneki Sándor országos főépítészt tartotta meg.

A Dr. Gerő László-díjat Ráday Mihály, a városvédő, művészettörténész, filmrendező, operatőr kapja, laudálását Mezős Tamás műegyetemi tanár, építészkari professzor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnök tartotta. A Kerényi Jenő-díjat 2012-ben Varga Imre szobrászművész kapta, őt Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria 28 éven át volt főigazgatóját, az MNG Baráti Korelnöke laudálta.

A Németh Aladár-díjat idén Madarassy István ötvösművész, szobrász kapta. Eredetileg Németh Aladár nemrég elhunyt özvegyének szánták, de Balázs Irén visszautasította, mert etikátlannak tartotta volna a férjéről elnevezett díj átvételét. A laudációt Kő András szakíró, újságíró tartotta meg. Utoljára a Képzőművészeti Különdíjat adták át Szekernyés János újságíró, szakírónak, a temesvári képzőművész szövetség vezetőjének, akit Módos Péter író, szakíró, a Közép-európai Kulturális Intézet vezetője laudált.

Minden díjazott egy merített papírra nyomott oklevelet, és egy jókora üres borítékot kapott. Nem a pénzt felejtették ki belőle ? ez a díj ugyanis nem jár anyagi, csak erkölcsi elismeréssel ?, hanem a szentendrei VINCZEMILL Papírmerítő Műhely által készített díszes oklevelet lehet tárolni benne.

Befejezésül Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke felhívta a figyelmet a falon látható Baska művészdinasztia kiállításának március 13-i, keddi, 18 órai megnyitójára, amit Dr. Czeizel Endre professzor, a művészdinasztiák genetikájának kutatója tart majd különös tekintettel arra, hogy Gyarmathy Tihamér is jelentős művészcsalád feje volt, és Baska József is a művészdinasztia megalapítója. Az ünnepség koccintással zárult, melyen a tavalyi és tavalyelőtti díjazottak is részt vettek.

Szóljon hozzá!