ZETApress

hírportál

Fogadj örökbe egy macit!

56 közéleti személyiség ajánlotta fel gyermekkori, vagy a családban még fellelhető maciját annak érdekében, hogy nevükkel felhívják a figyelmet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási gondjaira ? tudtuk meg délelőtt az Erzsébet téri Design Terminálban.

A kezdeményezés célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy hazánkban a 600 ezer megváltozott munkaképességűek mindössze 10-15 százalékát, alig 60 ezer főt foglalkoztatják, másrészt, hogy tevőlegesen is, munkahelyteremtéssel segítse érintett honfitársainkat.

A Fogadj örökbe egy macit! ? hosszú távú program, amely több felvonásból áll. Az első felvonásban egy kiállításon mutatták be macikat. A megnyitó sajtóreggelin beszédet mondott Kárász Róbert, a kampány ötletgazdája, a tv2 Mokka műsorvezetője, aki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, a kampány fővédnökének levelét is felolvasta. Brózik Klári, a kampány háziasszonya bemutatta a Tordasi Szivárvány Együttest. Sárfi Mária énekesnő és öt zenésztársa két Bródy-számot adott elő. Velük énekelt Tóth Vera, Tolvai Reni és Gubás Gabi is.

A programot macijukkal támogatók

Ágh Péter, Andy Vájna, Badar Sándor, Balogh Gábor, Benedek Tibor, Brózik Klári, Czene Attila, Csányi Sándor, Csapó Gábor, Cseh Laci, Dzsudzsák Balázs, Fábián László, Fehér Anna, Fülöp Valter, Gubás Gabi, Győrfi Pál, Gyurta Dani, Havas Henrik, Hegyi Barbara, Herendi Gábor, Igaly Diána, Kárász Róbert, Király-testvérek, Klapka György, Kovács Kati, Kovács KOKÓ István, Kozák Danuta, Liptay Gabriella, Mága Zoltán, Magna Cum Laude, Makány Márta, Malek Andrea, Medveczky Ilona, Mesterházy Attila, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Navracsics Tibor, Neo FM ? Bumeráng, Pataky Attila, Rogán Antal, Rudolf Péter, Rúzsa Magdi, Schiffer András, Schmidt Mária, Simon Zsolt, Story Magazin ? Ómolnár Miklós, Szalai Annamária, Széles Gábor, Szolnoki Nikolett, Tolvai Reni, Tóth Vera, Törőcsik Mari, Ungár Anikó, Vajda Attila, Vitézy Tamás. Közülük sokan megjelentek a mai megnyitón. Mivel Schmitt Pál államfőnk gyermekkori macija rég tönkrement, helyette a 2004-es athéni olimpián aranyérmes vízilabda válogatottunk dedikált labdáját ajánlotta fel.

Az 56 maci és a dedikált vízilabda kalitkákba zárva jövő szombatig az Erzsébet téren marad, ahonnan a Petőfi Sándor utcai Polgár Galéria és Aukciós Házba költözik. Ott a március 13-án, kedden este 6-kor kezdődő árverésen keresnek nekik új gazdát. Kikiáltási áruk tíz-tízezer forint lesz.

Inotay György, a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Intézetének vezetője elmondta, hogy az aukción befolyt összegből egy olyan macikat gyártó manufaktúra létrehozása a cél, amely teljes technikai felszereltséggel nyújtana munkahelyet a megváltozott munkaképességűeknek. Az intézet 250 lakosából mintegy kétszáznak már van munkája, ők szőnyegeket készítenek. Ha a tervezett macigyár is beindul, Budapest szívében kerül majd kialakításra az első olyan kiskereskedelmi üzlet, ahol a manufaktúrában készült termékek mellett az egyéb műhelyekben készült ajándéktárgyakat is értékesíthetik.

2 hozzászólás

  1. Több mint négymillió forint gyűlt össze a maci aukción. Négymillió-százezer forint gyűlt össze kedd este a Fogadj örökbe egy macit-kampány árverésén. A rekord adományozó Mága Zoltán volt, aki több mint 2,5 millió forinttal támogatta a nemes ügyet. A Kárász Róbert által életre hívott kampány aukcióján közel hatvan közéleti személyiség kabalájára lehetett licitálni. A teljes bevételt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére fordítják Kárász Róberték.

    Az árverésen jó néhány ismert ember is tiszteletét tette a felajánlók közül. A licit közel három órán át tartott és minden maci új gazdára talált. Mága Zoltán, a legbőkezűbb felajánló a saját maga által felajánlott Micimackót vásárolta vissza egymillió forintos áron, és ő ajánlotta a legtöbbet Törőcsik Mari Charlie macijáért is, amely 750 ezer forintért lett a hegedűművész tulajdona. Zoltán nem csupán saját vagyonából adakozott, hanem támogatói is megbízták a licitálással, így összesen 2,6 millió forinttal támogatta a kezdeményezést.

    Rogán Antal macijára felesége, Cecília licitált, hogy meglepetésként visszaszerezze férjének gyerekkori kedvencét. A mackó 220 ezer forintért újra a Rogán család birtokába került. ? Nagyon boldog vagyok, hogy az aukció eredményesen zárult és ilyen sokan a kampány mellé álltak. A kezdeményezés következő lépése, hogy létrehozzuk a Fogadj örökbe egy macit Alapítványt, amely működteti majd azt a manufaktúrát, ahol a csökkent munkaképességűeknek teremtünk munkahelyeket ? árulta el Kárász Róbert.