ZETApress

hírportál

Könyvek olvasatlanul

Halott könyvtár címmel nyílt meg tegnap este 18 órakor az április 22-én, vasárnapig látogatható kiállítás az Arany János utca 32-beli OSA Archívumban, melyet Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke nyitott meg.

A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére. A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek. A kiválasztott kötetek április 22-én vasárnapig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között ingyenesen böngészhetőek és olvashatóak a Centrális Galériában.

Az OSA Archívum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni. A kiállítás egy könyvtár-installáció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk.

Szeretnénk, ha a Halott könyvtár inspirációt adna a könyvtárról/archiválásról, az információ megőrzéséről és újrafelhasználásáról folyó közgondolkodásnak, a látogatóknak/olvasóknak pedig az újra fölfedezésnek azt a páratlan élményét nyújtaná, hogy több ezer feledésre ítélt könyv közül válogathatnak, olvashatnak ? tudtuk meg Bertalan Nórától.

A kiállítók ezúton mondanak köszönetet az ELTE Egyetemi Könyvtár vezetőinek és munkatársainak, hogy a mintavételhez rendelkezésükre bocsátották hatalmas gyűjteményüket és nem csak lehetővé tették a válogatást, de tanácsaikkal folyamatosan segítették is munkájukat. Információk a kiállításról és a kapcsolódó rendezvényekről idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!