ZETApress

hírportál

Szlovák színnyomat

Martin Racko szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás tegnap este 6-kor a Szlovák Kulturális Központban. A művek március 23-án, péntekig láthatók a Rákóczi út 15. földszintjén.

A művész 1959. július 5-én született Kassán, tanulmányait a Pozsonyi Képzőművészeti főiskola Formatervezési karán, Shotter Tibor egyetemi docens-szobrászművész műtermében végezte. Alkotó tevékenységét, termékeny munkásságát 1985-ben kezdte el Kassán.

Szabad festőművészetben, kisebb-nagyobb külső és belső építészeti elemek kivitelezésében és megvalósításában érvényesült munkássága. Mint formatervező elsősorban a különálló egyedek un. szoliterek, ill. városi zöldövezetek tervezését (parkok, lócák, virágállványok, cserepek, szemétkosarak) végezte Vranov nad Topl?ov város részére. Említésre méltó a marathoni kassai futóverseny pályájának művészeti ábrázolása és külsőtéri megoldása ? egy monumentális pilon szobrászati megjelenítése: Kassa ? a Béke Városa címmel, továbbá információs útmutató rendszert dolgozott ki a bárdfai gyógyfürdő városnak.

Szobrászati alkotásait többnyire kamara plasztikák és reliefek készítésével, un. hegesztett acél technikával valósítja meg. Önmegvalósítását később a belső tér alkotás terén, mint projektáns-tervező kezdi. Ezen belsőtér alkotásai predesztinálják, viszik őt előre a saját kifejező eszközei kibontakozásában az ipari formatervezéstől a belső terek felületi felelevenítéséhez és a tér egésszé formáló egységéhez.

Domborművei, hegesztett vas plasztikái és nagyméretű festményei kiegészítik a belső terek látszatát. A 90-es évek közepétől lassan a festészet veszi át a szerepet és domináns kifejező eszközzé válik az alkotó életében. Nagyméretű festményeinek motívumai egyszerűek. Absztrakt kompozíciói, balladikus, meleg színezetű tájképei figurális kompozíciókat, dynamikus látomásokat jelenít meg, melyekben a mozgás, ritmus, festői hozzáállás, belső erő és a színek varázslata tör elő.

Az alkotásaiban dominánsak a művészeti motívumok, témái: tánc, zene, színház és cirkusz. Ezekben a témákban tudja a legjobban kifejezni a reális és szimbolikus dinamikát, az elmúlást és a csodálatos időváltakozásokat. A Szlovák Népművelődési Központ (SZNK) és a Szabad Festőművészek Társaságának (SZFT) tagja.

Szóljon hozzá!