ZETApress

hírportál

Szobrot Adynak!

Közadakozásra szólított fel Tőkés László királyhágómelléki református püspök Ady Endre egész alakos érmindszenti szobrának előkészítéséhez tegnap délután a Magyar Írószövetség Székházában. Az adományokat az Arany János Alapítvány 10201006-50018291 számú számlájára várják. Mivel közhasznú alapítványról van szó, adónk egy százalékát is felajánlhatjuk a nemes célra.

A költő halálának 90. évfordulójára budapesti zarándoklatot szervezett Nagyváradról a Partiumi Magyar Művelődési Céh. Délben, a Kerepesi temetőben koszorúztak Ady Endre sírjánál. Emlékbeszédet Tőkés László püspök, Barabás Zoltán költő ? partiumi igazgató ? és Vasy Géza irodalomtörténész ? írószövetségi elnök ? mondott, közte Faragó Laura művésznő énekelt. Ezt követte a székházbeli felhívás, majd a napot ugyanott a nagyváradi írók-költők estje zárta.

A tegnapi esemény A magyar kultúra napjai című egyhetes rendezvénysorozat befejezése volt. Múlt hét keddjén Erdélyben, a püspöki palotában karikatúra-kiállítással indult, csütörtökön és vasárnap könyvbemutatóval folytatódott, s ugyanaznap nyílt meg az Európai Biblia-kiállítás is a nagyváradi püspöki palotában. A bibliákat már tavaly kiállították Brüsszelben, ahol Tőkés püspök uniós képviselőként, uniós költségből rendezhette meg.

2008-at Kárpát-medence szerte a Biblia Évének nyilvánították. Mivel minden uniós képviselő alanyi jogon szervezhet mandátuma lejártáig egy kiállítást az Unió költségén, így a püspök élt is a lehetőséggel. Eredeti és hasonmás kiadású bibliákat mutatott be szerte Európából, az Unió valamennyi tagországának, illetve nemzetének anyanyelvi kincsestárából.

Püspökiből a Sándor-palotába

Sólyom László köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Tőkés Lászlót. Az Európai Parlament képviselője a romániai parlamenti választások után értékelte az Erdélyben élő magyarság helyzetét, kilátásait az államfővel folytatott megbeszélésen ? tudatta az államfői Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!