ZETApress

hírportál

Fejlesztés a Királyfürdőben

Fürdőtörténeti kiállítás nyílt meg délelőtt a Királyfürdőben. Tarlós István főpolgármester megint nem jött, helyette a budapesti és a Kárpát-medencei fürdőkultúra történetét bemutató tárlatot Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nyitotta meg a Fő utca 84-ben.

Az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében Magyarország és egyben Budapest turisztikai erősségének nevezte a fürdő- és gyógy-turizmust. Szentes Tamás elmondta: a Királyfürdő építését 1565-ben kezdték el a törökök azért, hogy az ostrom alatt is fürödni tudjanak. A fürdőnek ez a szerepe az évszázadok során jelentős mértékben átalakult, a fővárosi fürdőkben előtérbe kerültek a kényelmi, gyógyászati és szórakozási szempontok.

A meglévő funkciók a XX. század elejére tovább bővültek, melyek mellé sporttevékenység is települt. Az egykori rendelőintézet-vezetőfőorvos kiemelte: a hazai fürdőkultúra kincseit ki kell aknázni és erre kell építeni a jövőt. A most nyíló kiállítás ennek a nemzeti kincsnek a történetét, fejlődését mutatja be napjainkig. Ezeknek a kincseknek a Fővárosi Önkormányzat jó gazdája, amit bizonyít a fővárosi fürdők szolgáltatásainak bővülő spektruma is.

Csapó Katalin muzeológus történész szólt arról, hogy a kiállításon eredeti régészeti tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A muzeológus kiemelte: a magyar termál-kincs a világon egyedülálló, hiszen a mai Magyarország területén 207 kútból minősített gyógyvíz tör fel, és 78 fürdőben kúrálhatjuk magunkat.

Szőke László a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója a Királyfürdő fejlesztési terveiről beszélt: jelenleg egy időben 60 férőhelyes a fürdő, vagyis napi 360 vendég fordulhat meg itt, a gazdaságos működtetéshez viszont napi 400 fő kellene, amit a tervezett bővítés után el lehetne érni. Számításaik szerint egyszerre 105 főre, naponta ennek hatszorosára, 630-ra nőhetne a látogatók száma.

A Királyfürdőt a tervek szerint újabb medencével egészítenék ki, az átriumos része pedig egy pezsgőmedencével bővülhet. Szőke László hozzátette: a budapesti négy törökfürdő közül csak a Királyfürdő nincs jelenleg felújítva, a másik három fürdő ? a Rác, a Császár és a Rudas ? fejlesztése már megtörtént. Szavait követően megnézhettük a működő medencéket.

Szóljon hozzá!