ZETApress

hírportál

Re-kreátorok a Fugában

A BKF Média design-szakos hallgatóinak kiállítása látható mától február 13-án hétfőig a belvárosi Petőfi Sándor utca 5-ben, a Fuga Budapesti Építészeti Központban, melyet tegnap este 18 órakor Kepes András és Frazon Zsófia nyitott meg. Kurátorai Seres Szilvia és Szabó Attila voltak.

A design szakos hallgatókkal egy kísérleti kurzus keretében megvizsgálták az újrahasznosítás eddigi gyakorlatát. Az elromlott és fölöslegessé vált háztartási gépeket szétszerelve ismerkedtünk a dizájn nélküliség esztétikájával. Ugyanis a puszta tartalom legtöbb esetben épp a jól megtervezett, tetszetős burkolat által lesz piacképes, még akkor is, ha minőségét tekintve alulmarad egy megbízhatóbb működésű, de kevésbé dizájnolt eszközzel szemben. A 12 re-kreátor Bálint Sebestyén, Bíró Gergely, Alexander Dochkin, Farkas Gábor, Gerencsér Tamás, Hallgató Ferenc, Melanie Grams, Orosz Ákos, Poszmik Dániel, Szakács Ábel, Tarcsay Gábor és Vedres Tamás volt.

A nyugati lomolás jó táptalajra talált hazánkban, hiszen szinte mindannyian rendelkezünk családi, baráti vagy ismerősi körben olyan szakemberrel, aki bármit képes megjavítani a maga módján. Ezt az életérzést a számítógépek mellett felnőtt korosztály jóformán alig, és csak áttételesen érezheti, pedig a buherálás igenis hasznos, hiszen megtudhatjuk, hogy a valóságban hogyan is néz ki egy áramkör vagy egy egyszerűbb mechanika.

A szétszerelést követően a hasznosítható alkatrészekből új konstrukciókat építettünk. Mindehhez a hallgatók fiktív narratívákat is társítottak a sci-fi irodalom sztereotípiáit felhasználva, vagyis az egyszerű alapszerkezet újraépítése mellett többlet funkcióval, művészi tartalommal töltötték meg a tárgyakat. Olyan, nagyrészt hipotéziseken alapuló eszközök, berendezések láthatóak a kiállításon, amelyeket a fantázia szült, tehát tudományosan megalapozatlanok, és korunk technológiájával kivitelezhetetlenek.

Létrejöttek eszközök mindennapi életünk megkönnyítésére, mint például a Speer 2.0, amellyel akár a háztetőkön ugrálva is bejárhatjuk a várost, és ha vészhelyzetbe kerülnénk, akkor csak a Karmatikus Kvantum-diszlokátorra számíthatunk, amely megment minket a hirtelen haláltól. Igazán nagy távolságok esetén egyszerűbb, ha a MobilPortot használjuk kisméretű tárgyaink elküldésére, hiszen sokkal gyorsabb, mint ha személyesen vinnénk el. Praktikus szerkezet még a zárak feltörésére alkalmas EDO-X52, szabadidőnkben pedig a Revolve-R térbeli rajzoló eszköz szórakoztathat minket.

Számtalan elektronikus gépünk lemerülése ellen a Kozmosz Boksz akkumulátor nyújt megoldást, amely elraktározza a kozmikus energiát, míg digitális adatainkat a LiquidDatX tárolja szinte korlátlan mennyiségben. A jövő tudományos kutatásait segíti a CP/MX-42 elnevezésű bolygókutató mikro-robot, hogy megtudhassuk, van-e víz és élet a Kepler 22-b jelű bolygón, míg az Indukciós spektákulumméterrel a Föld légköréről szerezhetünk még több információt. A Dionaea inkubátor segítségével a növényvilág csodáinak megismerése válik lehetővé.

Szóljon hozzá!