ZETApress

hírportál

Csizma a könyvtárban

A varázslatos Csizma, avagy az igézet földje címmel nyílt meg tegnap este Benkő Cs. Gyula Ferenczy-díjas festőművész kiállítása a 210 éves Országos Széchényi Könyvtárban. A tárlat február 18-ig tekinthető meg az OSZK Ereklyeterében, a Budavári Palota F-épület V. szintjén.

A kiállítást Csillag Péter, a Molnár C. Pál Múzeum igazgatója, a M-C. P. Baráti Kör ügyvezető elnöke, Molnár C. Pál unokája nyitotta meg. Köszöntőt mondott Dr. Giuseppe Monsone, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke és Dr. Szabó Győző, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület főigazgatója, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatója. A tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében (keddtől szombatig, reggeltől estig) látogatható, a belépőjegy ára: 400 forint.

Mediterrán hangulatba érkezünk a télben, a könyvtár Ereklyeterében, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesülettel közösen szervezett kiállítás segítségével. Benkő Cs. Gyula festményei a művész sajátos látásmódjával, mégis pontosan örökítik meg Itáliát, azt az országot, amely a varázslat és a szépség hazája. Az 1939. december 16-ai születésű, eredetileg ipari formatervező, alkalmazott grafikus Benkő Cs. Gyula a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett Dózsa Farkas András és Borsos Miklós tanítványaként. Tárgyai kétszer is elnyerték az év legszebb terméke díjat. Precíz, finom kialakítású tárgyainak egyike 1981-ben Ipariforma-nívódíjat nyert.

Művészeti tanulmányait 1955-ben kezdte Farkas András és Blaskó János irányításával. Első kiállítása 1959-ben volt Budapesten és Marseilles-ben. 1965-ben Marino Marini meghívására több hónapot töltött a milánói Brera Szépművészeti Akadémián. Kisplasztikákat is készít, de az utóbbi 14 évben csak festészettel foglalkozott. Ábrázoló festő, de saját bevallása szerint nem valódi tájakat fest, olyanokat, amelyek a fejében élnek. Hosszan, hónapokig, néha évekig érleli egy-egy munkáját.

Szóljon hozzá!