ZETApress

hírportál

Opus Magnum

A Magyar Kultúra Napján ingyenesen látogathatók a Műcsarnok és az Ernst Múzeum kiállításai. A Magyar Kultúra Napján, január 22-én, vasárnap ingyen tekinthetik meg a látogatók Natalia LL: Opus Magnum című életmű-kiállítását az Ernst Múzeumban, valamint Seres Szilvia: Laza optimizmus című videó-installációját a Mélycsarnokban, a Műcsarnok projektgalériájában.

A budapesti Ernst Múzeumban tegnaptól március 18-án, vasárnapig látható a wrocławi lengyel konceptuális (posztkonceptuális) fogalmi művészet nagyasszonya, Natalia LL életmű-kiállítása. Natalia LL, akinek munkássága már régóta része a művészettörténeti kánonnak, több mint ötven éve, 1969-ben mutatkozott be először Budapesten, a Műcsarnokban.

Natalia LL-nek, aki kétségkívül az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb lengyel művész, ez az első olyan átfogó kiállítása, ahol a korai és az utóbbi évek alkotásait is bemutatják. Közel félszáz mű, köztük nagyméretű munkák, installációk, filmek foglalják össze eddigi életművét.

A fotóval, festészettel, rajzzal, performansz- és videó-művészettel foglalkozó Natalia LL (Natalia Lach-Lachowicz) 1963-ban végzett a Wrocławi Állami Képzőművészeti Főiskolán, ahol többek között Stanisław Dawski professzor volt a mestere. 1970-ben társalapítója a wrocławi Permafo Galériának. 1975 óta számos, a nemzetközi feminista mozgalom által szervezett konferencián, szimpóziumon és kiállításon vett részt. 2004 óta a Poznani Képzőművészeti Akadémia vendégelőadója.

Natalia LL kezdettől fogva arra törekedett, hogy olyan jellegzetes, egzisztencialista értékekre hivatkozó, szuggesztív és excentrikus képet alakítson ki magáról, amely mögött mindig az ember áll. Szerinte a művészet, amit csak szerelemből lehet csinálni, a legfontosabb érték az életünkben. Kiállítása ? melynek alcíme Korlátozás. Territórium. Meghatározás ? a létezés magán, közösségi és földrajzi határainak problémáit érinti, aminek része az intimitás tere is.

Natalia LL számára a művészet az egyetlen olyan tevékenység, ami szembeszállhat a (le)pusztulással és a hétköznapok depressziójával, a már-már elviselhetetlennek tűnő félelmekkel. Mintha úszó jégtáblákkal borított vízen igyekeznénk tartani a cselekvéseink által kijelölt helyes irányt. Ebben áll a lét nehézsége. Ugyanakkor ez az, ami megerősít, és amitől szenvedünk. Natalia LL ars poétikájában a művészet az a mindennapi ?cselekvés?, amely képes felismerni, leírni és megörökíteni ezeket az egzisztenciális rezgéseket. A művészet a remény arra, hogy az életnek van értelme. Hogy a létezésnek van értelme.

Natalia Lach-Lachowicz konceptualista ihletettségű művészetfelfogásában a valóságra nyitottság, a művészet reflexiója, az emberi létezés értelmén való töprengés alkot új, utánozhatatlan érzelmi intenzitású egységet. ? Az a különös energia, erő, vis vitalis érdekel, ami a művészi tevékenység alapja. Az én esetemben ez az intim tér felismerése, meghatározása és korlátozása, mint az egyedüli olyan tevékenység, ami a széteséssel, az entrópiával és a megsemmisüléssel helyezkedik szembe. Ez a privát, visszafogott intimitás varázsos kertté alakul, melyben elgondolkodtatóan szép és számomra ismeretlen virágokat ismerek meg. Boldog lennék, ha heurézisem egy része megörvendeztetne és gazdagíthatna más embereket, akik művészetem befogadói.

A kiállításhoz kapcsolódó terjedelmes monográfia (melyet 2009-ben a Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának támogatásával adott ki) Adam Sobota, Walter Zeidl, prof. K. Przybylski és Agata Jakubowska tanulmányainak és Adam Sobota terjedelmes biográfiájának segítségével mutatja be a művész munkásságát, valamint a lengyel konceptuális művészetet. A könyvet a művész munkáinak gazdag fotódokumentációja egészíti ki. Kurátor: Natalia LL.

A kiállítás a Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ és a Műcsarnok szervezésében került megrendezésre. Koordinátor a Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ részéről: Agnieszka Chodysz. Koordinátor a Lengyel Intézet részéről: Jerger Tímea. Szervezők: Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ (Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu) ? igazgató: Piotr Borkowski. A Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ Alsósziléziai Művészeti Fesztiválja (Dolnośląski Festiwal Artystyczny Ośrodka Kultury i Sztuki we Wrocławiu) ? igazgató: Bronisław Kowalewski. Műcsarnok, Budapest ? ügyvezető igazgató: Gulyás Gábor. Együttműködő partner: Lengyel Intézet, Budapest ? igazgató: Arkadiusz Bernaś. A kiállítás védnökei: Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere és Rafał Jurkowlaniec, az alsó-sziléziai régió marsallja. A kiállítást 18 éven aluliaknak nem ajánljuk.

Szóljon hozzá!