ZETApress

hírportál

Festőpáros a Héliában

Tóth Rudolf és Persányi Nándor páros kiállítása nyílt meg tegnap este 19 órakor a Kárpát utcai Hélia Hotelben, a Fiatal Művészek Galériájában. Köszöntőt mondott Bézi Péter kurátor, a kiállítást Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző nyitotta meg.

Novák Péter kreatív vezető nem csak beszélt, énekelt is. Fűtő a Napban című dalát Küttel Dávid, a Kulturpart.hu felelős kiadója kísérte tangóharmonikán. Portáljukon a kiállítás anyaga a február 15-i zárásig tekinthető meg. Támogatók: Hotel Hélia, Abasári Hegyközség, Indonéz Teaház.

Persányi Nándor 1984-ben Budapesten született. Tizenévesen a Street Art-tal kezdett, az ezredforduló óta csak festészettel foglalkozik. Tanult a Visual Art Művészeti Akadémián, Kopek Rita rajziskolájáéban, festői pályáját útmutatásokkal segítette Nagy Gábor, Gaál József és ZUZU. 2008 óta szerepel tárlatokon, önálló kiállítással szerepelt 2008-ban Szentedén a Rodin Galériában, Százhalombattán a Városi Művelődési Központban, 2009-ben a Duna Palotában, illetve társas-kiállításon Kecskeméten, a Megyei Művelődési Központban. 2011-ben a Fiatal Művészek Galériájában és csoportos kiállításon a Természettudományi Múzeumban.

Elsősorban festményeket, táblaképeket és murálokat készít. Szívesen foglalkozik épületek külső és belső falfelületeinek művészi dekorálásával. Megrendelésre készített kültéri munkái megtalálhatóak Budapest több pontján (Bartók Béla úti sportpályák, Dózsa György út, Dürer-kert) Stílusa sokrétű, alkotásainak hangulata a XXI. századi életérzést tükrözi és különösen a fiatalok körében népszerű. Az esti megnyitóra megfázása miatt nem tudott eljönni. Édesapja, Dr. Persányi Miklós képviselte, akivel a december 15-i kiállítás megnyitásán találkoztunk.

Tóth Rudolf festő így ír magáról: 1987. augusztus 13-án születtem Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Szakközép Iskolában érettségiztem 2007-ben festő szakon, ahol tanáraim Bodócky István és Mayer Berta voltak. Azóta több mesternél tanultam ? Méhes Lóránt ZUZU, Baska József ? így lehetőségem adódott igen széles spektrumban látni az alkotói folyamatokat, az organikus absztrakciótól a fotóreálig.

Jelen kiállítása is ezt a két ?végletet? mutatja be. Míg az egyik oldalon, akvarell papírra zománcfesték csurgatásával egy dinamikus, de színvilága miatt inkább melankolikus hangulat jött létre ? Kányádi Sándor versei által inspirálódva; addig a másik oldalon ott vannak a színtisztán technikai felkészültséget igénylő fotó-realista munkák, melyek vászonra olajtechnikával készültek. Eddig több csoportos kiállításon vettem részt az Újlipótvárosi Galériában, illetve 2007-ben a szentendrei Performansz Fesztiválon szerepeltem a fellépők között.

Szóljon hozzá!