ZETApress

hírportál

Marhavagon a Páva utcában

Új műtárggyal gazdagodott a ferencvárosi Holokauszt Emlékközpont: mától egy marhavagon áll a síneken a Páva utcai bejáratuk előtt. A kéttengelyes vasúti kocsit a Tűzoltóság daruja emelte át a sínekre a trélerről.

A rövid sínpárt környékbeli lakosként már napok óta láttam az épület előtt. Ma délelőtt aztán hirtelen benépesült az utca. Az Akciócsoport rendőrei lezárták az útszakaszt, befordult az Üllői útról a tűzoltódaru, nyomában a szabványosnál jóval hosszabb szállítójárművel. A vagon rendőri felvezetéssel érkezett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Tatai úti telephelyéről, ahol a muzeális darabok felújítását is végzik.

A daruzás sokáig elhúzódott. A vagon tetejére létrákat helyeztek, de mivel közel volt a sínpár a kőfalhoz, s félő volt, hogy a létrák megsértik a drága köveket, félbehagyták a munkát. Szerencsére sikerült kézi erővel kijjebb húzni a síneket, s utána már minden olajozottan működött. A vagon végre ideiglenes helyére került.

Csak néhány fotós dolgozott a helyszínen, képeink Steiner Gábor felvételei. Mivel a múzeum vezetői közül senki sem fogadta a vasúti kocsit, információt sem kaptunk a Hogyan tovább-ról. Annyit sikerült csupán megtudnunk az alkalmazottaktól, hogy az ünnepélyes megnyitó január 27-én, pénteken lesz, a tehervagon pedig egy hónapig áll majd az épület előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Auschwitzre emlékezünk | ZETApress

Szóljon hozzá!