ZETApress

hírportál

Centenárium Budán

A ma 100 éve született Kádár György műveiből nyílt kiállítás délelőtt 11 órakor a Széher úti Galéria Léniában. Megnyitotta: Wehner Tibor művészettörténész, fellépett: Dezső Sándor gordonkaművész. A kiállítás április 14-én szombatig kedden 16-tól 20-ig és szombaton 14-től 18 óráig látogatható.

A Moszkva térről fél 11-kor induló 129-es buszon mindenki a kiállításra ment. A 11 perces utazás után Kádár György egykori műtermébe, szebbnél-szebb képei közé jutottunk. Itt alkotott a mester 90 éves koráig, 2002-ben bekövetkezett haláláig. A falakon felesége, Túry Mária (1930-1992) képeit is megcsodálhattuk.

Művüket lányuk, Kádár Kata (1951-) tervező-grafikus viszi tovább, aki az utóbbi időben fest és fotózik is. Kisebbik fia, Oláh Gábor ? akinek festőművész nagyapjához hasonlóan szintén ma van a születésnapja ? sokat segített a kiállítás létrehozásában. A nagyszámú vendégsereg nehezen fért el az emeleti műteremben, ezért a megnyitót követően inkább a földszinten Szekszárdi Cuvée vörösborral koccintottunk, melyet Kata férje töltött a poharainkba. Hazafelé a Moszkva térig megint tele volt a déli busz. Útközben megbeszéltük, hogy április közepéig újra eljövünk, s nyugodtabb körülmények között is megcsodáljuk az alkotásokat.

Szóljon hozzá!