ZETApress

hírportál

Rekordösszeg a kultúrának

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Szépművészeti Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez. A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és hazánk Európai Uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, ettől az évtől 2011-ig segíti a múzeumot a kiállítás előkészítésében és megrendezésében ? tudtuk meg a mai múzeumi sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató résztvevői Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, Baán László, múzeumi főigazgató, Geskó Judit, múzeumi kurátor, valamint az ING Csoport magyarországi tagvállalatai képviseletében Martijn Gribnau, elnök-vezérigazgató és Salgó István, vezérigazgató voltak. Az elnök-vezérigazgató Cézanne-mintás ajándék nyakkendőjére cserélte az addig hordott narancssárgát a vezérigazgató, s az addigi pirosat a miniszter, melyet a főigazgató jó jelnek tartott. Vajon mire gondolhatott?

A múzeum és az ING pénzügyi csoport egyedülálló együttműködése 2006-ban, a Szépművészeti 100. születésnapján megnyílt Van Gogh kiállítás kapcsán kezdődött, akkor az ING hazánkban működő üzleti egységei, saját kezdeményezésükre, addig példátlan mértékben, százmillió forinttal támogatták a tárlat létrejöttét. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt.

Az ING Csoport magyarországi tagvállalatai a sikeres szponzoráció és együttműködés tapasztalatai alapján határoztak arról, hogy támogatják a Cézanne kiállítás létrehozásában a Szépművészeti Múzeumot és ráadásul a Van Gogh kiállítást meghaladó összegben, 120 millió forinttal. Az ING üzleti egységei még 2008-ban döntöttek a szponzorációról, és a pénzügyi válság által teremtett kedvezőtlenebb körülmények ellenére kitartanak a kultúra támogatása mellett.

Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő. A támogatás ismét egyedi jellegű, ahogy az a Van Gogh kiállítás esetében volt. A mostani szponzoráció tartós, több éven átívelő támogatás, amely figyelembe veszi azt, hogy az egyedülálló kiállítás több éves előkészítést igényel. A kiállítás 2011-es időzítése egybeesik a Szépművészeti Múzeum bővítésének elkészülésével, Magyarország EU-elnökségi posztjának időszakával és az ING Csoport magyarországi jelenlétének 20. évfordulójával.

Az ING hazai tagvállalatai a kiállítás kizárólagos szponzorai

A kiállítás támogatásáról hozott döntést az ING Csoport tagvállalatai 2008 végén a pénzügyi és gazdasági válság egyértelmű jelei ellenére megerősítették, azzal a szándékkal, hogy jelezzék: fontos ez a társadalmi szerepvállalás az ING számára, fontos a több évre történő előretekintés a mai gyorsuló világban. A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, amit a Van Gogh kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek.

2003 és 2008 között a budapesti Szépművészeti Múzeum fontos kiállítások keretében vizsgálta a 19. század nagy alakjainak munkásságát, művészetüknek a modern művészet kialakulása szempontjából meghatározó sajátosságait. Claude Monet, Vincent van Gogh, Ferdinand Hodler és a februárban nyíló Gustave Moreau tárlat után Paul Cézanne életművét és a múlthoz való viszonyát szeretné a múzeum áttekinteni. A kiállítás mintegy nyolcvan Cézanne művet és 16-19. századi mesterek harminc-negyven alkotását mutatja be.

Monet elvarázsolta az embereket, Van Gogh-nál a hagyományhoz való erős kötöttségét és az expresszionizmust előkészítő szenvedélyes természetlátását mutatták meg a tárlatok. Cézanne bonyolult alkotó: Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete ? vallotta. Állandó látogatója volt a vidéki kisváros, Aix-en-Provence múzeumának és a párizsi Musée du Louvre-nak. Metszet- és reprodukció-gyűjteménye, gipszgyűjteménye művészetének állandó ihlető forrása volt. Az antik, reneszánsz, manierista, barokk és romantikus előképek használata végigkísérte pályáját. A kiállítás ennek miértjére és mikéntjére keresi a választ.

A kiállítás kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című tárlatok rendezője, a 19. és 20. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit. A Cézanne és a múlt munkacímet viselő kiállítás betekintést nyújt majd a teljes életmű alakulásába. Külön érdekessége a koncepciónak, hogy kapcsolódik a Philadelphia Museum of Art Cézanne and Beyond című tárlatához, amely az aix-i mester, Paul Cézanne és a 20. századi európai és amerikai művészet viszonyát elemzi, és idén februárban nyílik meg.

A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d’Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a new york-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.

A kiállítás katalógusa ? hasonlóan a Szépművészeti Múzeum valamennyi kiadványához ? két nyelven, jelen esetben angolul és magyarul jelenik meg. Szerzői a nemzetközi Cézanne-kutatás meghatározó tudósai Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból. A Szépművészeti Múzeum kutatói, a 19. és 20. századi gyűjtemény munkatársai a magyarországi Cézanne-recepció, valamint a 20. századi magyar kultúrtörténet és művészettörténet szempontjából is megvizsgálják az aix-i mester 20. századi megjelenési formáit. A Budapesti Iskola nagy alakjainak (pl. Fülep Lajos, Tolnay Károly, Hauser Arnold, stb.) gondolatai kiindulópontot jelentenek majd ahhoz, hogy a nagy lengyel tudós, Jan Bialostocki gondolatainak alternatívájaként megnézzük, hogyan változtathatja meg a jelen a múltat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megvannak a hazai nyertesek

Szóljon hozzá!