ZETApress

hírportál

A Galápagos-szigetek

Január 29-ig láthatja a közönség Lóránt Attila: Galápagos című természetfotó kiállítását, amely csütörtökön nyílt meg a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében. A neves természetfotós felvételei a szigetcsoport egyedülálló élővilágával ismertetik meg a látogatókat.

A tehetséges művész festőként, grafikusként, filmrendezőként, és az eltűnő-félben lévő kultúrák iránt érdeklődő fotográfusként is ismeretes a nyilvánosság körében, képei ? különösen a dél-amerikai indiánokat bemutató felvételei ? jól ismertek a távoli tájak iránt érdeklődők körében. Az Állatkertben bemutatásra kerülő felvételei egy távoli szigetcsoport, a Galápagos-szigetek élővilágába nyújtanak betekintést.

A Csendes-óceánban található, Ecuador partjaitól csaknem ezer kilométerre eső Egyenlítő menti, vulkanikus eredetű szigetcsoport 13 nagyobb és 9 kisebb szigetből áll. Területének nagy részét az ecuadori kormány nemzeti parkká nyilvánította. Az itt honos élővilág ugyanis egészen különleges, hiszen a szigeteken számos olyan endemikus faj él, amely sehol másutt a világon nem fordul elő.

Lóránt Attila felvételei segítségével a legjellemzőbb, illetve a legérdekesebbgalapágosi fajokkal ismerkedhet meg a nagyközönség: a leguánokkal, a kéklábú szulával, a fregattmadárral, és a híres galapágosi óriásteknősökkel is, amelyek után a szigetcsoport a nevét is kapta.

A kiállítás időzítése nem véletlen, hiszen kapcsolódik Charles Darwin születésének 200-ik, illetve korszakalkotó műve, a Fajok eredete megjelenésének 150-ik évfordulója alkalmából meghirdetett Nemzetközi Darwin Év programjaihoz. Mint ismeretes, a neves természettudósban éppen a galapágosi élővilág, elsősorban az itt honos földi pintyek (Darwin-pintyek) tanulmányozása közben fogalmazódott meg az evolúciós gondolat. A Barlangteremben ? az egykori Barlang mozi helyén ? kiállított természetfotókat az állatházak szokásos nyitva tartási idejében tekinthetik meg a látogatók január végéig.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Predátorok Mariannal

Szóljon hozzá!