ZETApress

hírportál

Öt nap múlva záróra

Évforduló és visszatekintés. Már csak öt nap és január 6-án, pénteken éjfélkor lezárul a jelentkezési lehetőség a XXX. Magyar Sajtófotó Pályázatra. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) immár 30. alkalommal kiírt pályázatára a szervezők változatlanul várják a határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését is.

A pályázat nyílt, arra bárki nevezhet a 2011. január elseje és december 31-e között készült képeivel. A pályamunkákat a kiíró által felkért neves fotós szakemberekből álló öttagú zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: Tony Hicks, az AP európai és afrikai fotószerkesztője, Marián Pauer fotótörténész, a Pozsonyi jogi egyetem média karának tanszékvezetője, Radu Sigheti, a Reuters romániai vezető fotóriportere, Szalmás Péter, a Népszava képszerkesztője és Virágvölgyi István, az MTI fotószerkesztőségének vezetője.

A zsűrizés négy fordulóból áll, a második és harmadik fordulót, amelyre 2012. január 20-22-e között kerül sor, a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a zsűrizés helyszínen: a MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházában és az interneten. A pályázat végeredménye a zsűrizést követő napokban sajtótájékoztatón válik nyilvánossá. A díjakat a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 23-án, pénteken 17 órakor adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban ? tudtuk meg László Ágnes kommunikációs vezetőtől.

A digitális technika elterjedésével az elmúlt években jelentősen megnőtt a beadott pályaművek száma, a 2010-es évre szóló pályázatra 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. A most meghirdetésre kerülő pályázat, valamint az azt követő kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely ilyen hosszú időt élt meg a magyar sajtófotó, a magyar fotográfia és a magyar vizuális kultúra szempontjából is mérföldkő lesz. Az évfordulóhoz kapcsolódó kísérő kiállításon Harminc év képekben címmel az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készülő reprezentatív válogatás lesz látható. A pályázat részletes leírása idekattintva letölthető.

Szóljon hozzá!