ZETApress

hírportál

Aranyos árverés

Sikeres jótékonysági árverés zajlott Aranyvasárnap a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban, melyet a hazai orientalisztikai képzés javára rendeztek meg. A nagy érdeklődés mellett néhány kimagasló eredmény is született ? tudtuk meg Tímár Andrástól.

Jelentős érdeklődés övezte az Aranymúzeum első jótékonysági árverését. Majd félszáz ember érdeklődött a több száz éves kínai porcelánok, angkori bronz ásatási leletek, ezüst és arany ékszerek, valamint szobrok iránt. Zelnik István magángyűjteménye 123 darabját bocsájtotta kalapács alá, hogy az így befolyt bevételből támogassa a hazai orientalisztikai képzést és az ázsiai témájú könyvkiadást.

Több mint 120 ázsiai műtárgy kerül kalapács alá, a negyvenezer forintos tételektől a több milliósokig, amelyek között akadnak 3000 éves darabok is, de XX. századi alkotások is. A tárgyak mintegy negyede nemesfém. Az árverésre bocsájtott tárgyak a Szent István téri Belvedere-szalonban voltak kiállítva november 26-a és december 17-e között. Az aukción a részvétel ingyenes volt, de előzetes regisztrációhoz kötötték.

A legnagyobb összegen egy XII-XVI. századi tyham ezüst Avalókitésvará Bódhiszattvát ütöttek le, a tárgyért 16 millió forintot ajánlott fel egy telefonos licitáló. Az árverés egy másik különlegessége is újgazdára talált, egy a VIII-X. századi, Kambodzsából származó húsz karátos, feliratos aranygyűrűért 2,4 millió forintot fizettek. Az Aranymúzeum a jótékonysági árverés bevételével az ELTE Délkelet-ázsiai Tanszékét és könyvkiadását támogatja. Aukciós katalógusuk idekattintva letölthető.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Arany, ezüst Kambodzsának | ZETApress

Szóljon hozzá!