ZETApress

hírportál

Honfoglalás Budavárban

Hősök, királyok, szentek ? a magyar történelem képei és emlékképei című kiállítás nyílik új Alkotmányunk hatályba lépésének tiszteletére 2012. január 2-án, hétfőn a Magyar Nemzeti Galériában ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón és az azt követő tárlatvezetésen.

A megnyitóról sajnos nem tudósíthatunk, mert Orbán Viktor miniszterelnök kizárja onnan a sajtót. A hétfői szünnap miatt a közönség is csak 3-tól láthatja a képeket augusztus 26-án, vasárnapig. Részletek idekattintva láthatók. A sajtótájékoztatón Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója, L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Mikó Zsuzsanna, a Magyar Országos Levéltár megbízott főigazgatója, Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Pákh Imre, a Munkácsy Alapítvány alapító-elnöke, valamint Bakó Zsuzsanna és Bellák Gábor, a kiállítás kurátorai válaszoltak kérdéseinkre.

S hogy miért jött el a sok igazgató? Mert a kiállított tárgyak egy része a társintézetekből származik. A főhelyen, egy 14,22 méter széles falon Munkácsy Mihály: Honfoglalás című 13,55 méter széles festménye lesz, mely így szinte faltól falig ér. A képet nemrég hozták ide a Parlament Munkácsy-terméből. Miniszterelnökünk eddig is gyakran láthatta, mert ott tartja a kormányüléseket. Igaz, abban a viszonylag kicsi teremben annyira volt élvezhető a látvány, mint egy szélesvásznú film a mozi első sorából.

Az összetekert állapotban érkező képet kézben hozták fel a lépcsőn. Már nem bíztak a Tűzoltóság darujában, mely tavaly novemberben, a Munkácsy-trilógia érkezésekor felborult az épület előtt. Most ilyen veszély nem fenyegetett, s a képet kicsomagolás után átnézték a restaurátorok. A jövő augusztusi kiállítás-zárás után egy alaposabb restauráció következik. A Galéria szeretné, ha a kép végleg náluk maradna, mert jobb helyen érzik itt, mint a Parlamentben.

A Galériának sem kell egyelőre elköltözni a Budavári Palotából ? nyugtatta meg az aggódó újságírókat a parlamenti bizottság elnöke ?, mert a Szépművészeti Múzeumba való márciusi beolvadás csak közös irányítást, de nem a városligeti épületbe költözést jelenti. Mivel régóta nem épült új múzeum Budapesten, szükség van egy új múzeumi negyedre, ahol majd tematikusan fognak elhelyezkedni az összetartozó kiállítóhelyek. Amíg ez fel nem épül, a gyűjtemény is a helyén marad.

A januárban nyíló ideiglenes kiállítás az általános belépővel nem látogatható, ide külön jegy kell. Ugyanígy lehet bejutni a november 29-én este megnyitott Ferenczy-kiállításra is. Januártól mindkét kiállításra jogosító belépőjegy is váltható lesz, mely olcsóbb lesz, mintha külön-külön vennénk meg a jegyet mindkettőre. Sajnos a megnyitóra nem sikerült katalógust készíteni, s még március 15-re, nemzeti ünnepünkre se várható. Mégsem maradunk írott anyag nélkül, mert a Rubikon folyóirat januári dupla száma résztelesen foglakozik a korral.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tüntetés az Operaháznál | ZETApress

Szóljon hozzá!