ZETApress

hírportál

Szimmetria a KAS-ban

John Arden Hiigli: Hypercross című kiállítását nyitotta meg Dárdai Zsuzsa tegnap este a KAS Galériában. Az amerikai mester 1972-től oktatja a festészet rejtelmeire a fiatalokat. Kezdetben, amikor még műterme sem volt, az iskolában állította ki a műveit, s a tanítványok ott kezdték utánozni azokat. Mostani képein a keresztet állította a középpontba különböző szimmetrikus formákká alakítva azt. Mint a művész és felesége a megnyitón elmondták, otthon még legalább ötszáz ilyen munkájuk van.

A kiállítás a Szimmetria Fesztivál Konferencia keretében került megrendelésre, mely vasárnap óta zajlik Budán az Európa Konferencia Központban. A KAS-galériai kirándulás előtt útba ejtették a Soroksári úti Light & Loft Galériát is, ahol további előadásokat hallgathattak. A KAS Galéria előtt rendőri intézkedés is történt. Nem az volt a baj, hogy a járdán szervírozták a vörösbort, nem az volt a gond, hogy a résztvevőket közterületi alkoholfogyasztásra késztették, hanem egész más.

A megnyitón olyan borissza is megjelent, aki máshol már alaposan felöntött a garatra. Nem vett részt a konferencián, csak piálni akart. Őt távolíttatták el hatósági segítséggel. Utána aztán már a vendégek is egymást figyelték. Ki a résztvevő, s ki csak a fogadásra érkezett. Ez utóbbiakra aztán hangos megjegyzéseket tettek, pedig ez nem szokás egy rangos kulturális eseményen.

Ma este 7-kor az Ernst Múzeumban kerül sor egy újabb megnyitóra. A Képek Poloniusnak című tárlaton Orosz István műveit láthatjuk szeptember 17-ig. Reméljük, ott már mindenkit szívesen fogadnak, s nem kell az egyenruhásoknak a Nagymező utcai palota első emeletére felfáradni! Ez nem csak a szervezőket minősítené, de az értelmiséget is kellemetlen helyzetbe hozná. A konferencia egyébként holnap zárul, de a résztvevői még pénteken is tovább ismerkedhetnek fakultatív programokon a hazai kultúrával.

Szóljon hozzá!