ZETApress

hírportál

Boldog szülinapot!

A hatvanadik születésnapján köszöntötték Szunyoghy András grafikusművészt tegnap a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A kerek évfordulón nyílt meg kiállítása, mely az elmúlt negyed évszázadi munkásságát mutatja be.

A huszonöt év könyvkészítéssel, könyvtervezéssel, rajzolással, bélyegek tervezésével, és kiállítások megrendezésével telt el. Nyolc könyv dicséri keze nyomát. Több is foglalkozik a lovakkal, remekül bemutatva például a lovak anatómiáját. Ezeket is megcsodálhattuk a falakon.

Bélyeget Magyarországnak, Mongóliának és Jemennek is tervezett. A Pannonhalma 1000-éves című rézmetszésű bélyegsorozatáért 1996-ban az Év Bélyegtervezője címet nyerte el.

Legfontosabb kiállításait a római Magyar Akadémián, a Vigadó Galériában, a Magyar Nemzeti Galériában, valamint a firenzei Medici Palotában rendezte. 1975-ben Derkovits-díjat, 1988-ban Barcsay-díjat, 2000-ben Mednyánszky-díjat kapott. Tavaly munkássága elismeréseképpen kitüntették a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével.

A Vajdahunyadvárban a Dr. Fehér György főigazgató köszöntötte a művészt. Munkáját méltatva arról is beszélt, hogy a kiadott könyveket Dr. Fehér György professzorral együtt készítette. Ez a Fehér nem az a Fehér, csak névazonosságról van szó.

A méltatók sorát egy másik főigazgató, a Magyar Nemzeti Galériát irányító Bereczky Lóránt vette át. Ő ma ünnepli a születésnapját, így mindketten egy tortával gazdagodtak. Bereczky úr az idősebb jogán azon viccelődött, hogy az ő életkora oda-vissza ugyanannyi, míg a grafikusművészé megfordítva csak hat. Ezért aztán vitába is szállnék vele. Nálam a 60 megfordítva 09, míg a 66 fordítottja 99. Amikor erről meg akartam győzni, röviden csak arra kért, hogy ennyire azért ne forgassam ki a számait!

Szóljon hozzá!