ZETApress

hírportál

Utca a Gödörben

November 11-én, kedden kiállítás nyílik a Gödörben. A Csillagszálló kulturális utcalap második születésnapja alkalmából a kiállításra műfaji és technikai megkötöttség nélkül válogattak olyan műveket, amelyeket a mindennapi utcakép ihletett, amelyek az utcán élő emberek szemszögének ismerős témákat dolgoznak fel, amelyek érzékenyen reagálnak az ott termelődő jelhalmazokra, az ott zajló interakciókra ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Pályakezdő és elismert kortárs képzőművészek meghívása mellett nyílt pályázatot is hirdettünk, így közvetlenül az ?utcáról? is bekerültek olyan alkotók, akik számára különböző okokból kevésbé hozzáférhetőek a kortárs képzőművészeti élet rejtett kommunikációs csatornái. Így került a válogatásba másfél éve budapesten élő külföldi fotós, kiskorú pályakezdő, ajkai amatőr festő és textiltervező iparművész is.

A kiállítás helyszínéül a Gödör Klubot választották, amely központi elhelyezkedése és népszerű programjai miatt közvetlenebb kapcsolatot tart az utca emberével, mint a szakmailag talán jobban elismert kiállítóhelyek. A kiállítás anyaga szintén rendhagyó módon jut el a közönséghez. Nem a szakmai körökben népszerű katalógus-formát választottuk, hanem a Csillagszálló kulturális utcalap novemberi számában jelentettük meg a műveket, amelyet a megnyitóval egyidőben már lehet kapni a nyílt utcán, azaz a Gödör Klubhoz legközelebb eső aluljárókban, a Deák téren és az Astorián. A lapot árusító hajléktalanok el is irányítják a vásárlókat a helyszínre.

A projekt célja nemcsak a közönség és az alkotók közötti kommunikációs csatorna szélesítése, a művészek bemutatkozási lehetőségének demokratizálása, hanem a különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotók közötti párbeszéd segítése is. A novemberi számban kortárs írók és költők reflektálnak a megjelenő képzőművészeti alkotásokra.

Az Utca 2008 kiállításban résztvevő művészek

Bolla Rita, Chilf Mari, Csontó Lajos, Ferenczy Zsolt, Gábor Imre, Gressai Ferdinánd, Halasi Rita, Kiss Adél, Koronczi Endre, Kovács Budha Tamás, Ludman Éva, Lugossy Mária, Mihalik Gabriella, Marko Mrse, Ocztos István, Orosz Csaba, Restyánszki Attila, Sarkadi Nagy Balázs, St. Auby Tamás, Süli-Zakar Szabolcs, Szabics Ágnes, Szabó Eszter, Szabó Ildikó ? Tesch Katalin, Tóth György, Wolsky András, Z, Zselinszky Miroslav.

Az Utca 2008 ötlete Tamás Zsuzsától származik, koordinátora Lénárd Anna és Szabó Attila. Az eseményről a Kossuth Rádió Közelről című műsorának október 10-i adásában számolt be Koronczi Endre, Lénárd Anna és Tamás Zsuzsa. November 13-án, délután 1-kor a Klub Rádió Mecénás című műsorában Lénárd Anna beszél az Utca 2008-ról.

A Csillagszálló második születésnapja november 11-én nyílik

Az ünnepség összekapcsolódik egy remélhetőleg hagyományt teremtő kiállítás, az Utca 2008 megnyitójával. Ez este 6 órakor lesz, majd 7 órakor kezdődik a lap születésnapi rendezvénye az Oltalom Kulturális Kör műsorával. Az együttes tagjai hajléktalanok és szociális munkások, akik versekkel, dalokkal jelenítik meg az utca emberének kilátástalanságát, lázadását és egyben reménységét. Ezt követően 8 órától olyan zenekarok lépnek fel, amelyeknek tagjai valamilyen módon kötődnek a Csillagszállóhoz: a Lidérc, a Bardo és a Grand Hotel Budapest.

A Csillagszálló kulturális utcalap

A Csillagszálló kulturális utcalap az Oltalom Karitatív Egyesület formabontó kiadványa. Létrehozásával az volt a célja, hogy újszerű módon segítsen a hajléktalanokon. Az újság árusítása nem pusztán munkalehetőséget biztosít számukra, hanem alkalmat ad a kapcsolatfelvételre és önmaguk elfogadtatására. A lap terjesztőit az őket kísérő szociális munkások abban is segítik, hogy az árusítás ? más utcalapoktól eltérően ? alá-fölérendeltségtől mentes, partneri viszonnyá alakulhasson, ahol az árus valódi kulturális értéket kínál az érdeklődőknek, akik a Csillagszálló megvásárlásával adományozókból vevőkké válnak, hiszen pénzükért a lap árát messze felülmúló, igényes olvasnivalóhoz jutnak.

A ?csillagszálló? kifejezés az utcai szakzsargonból származik: a csillagszálló lakói mindazok, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A Csillagszálló havonta jelenik meg tematikus számaiban szépirodalmi, publicisztikai és szociográfiai írásokkal. A folyóirat fontos törekvése a kortársírók, -költők és -képzőművészek bemutatása. A lapszámokat kortárs fotó- és képzőművészek alkotásai illusztrálják.

Az Oltalom Karitatív Egyesület

Olyan személyek közösségeként jött létre 1989-ben, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatását.

Az Egyesület célja: a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. Munkánkat azzal a hittel végezzük, hogy bármelyik gondozottunk visszasegíthető egy emberhez méltó életbe. Türelmesek és szolgálatkészek igyekszünk maradni akkor is, ha valaki csak egy adott pillanatban igényel minimális támogatást ahhoz, hogy átmenetileg jobban érezze magát, és útját továbbra is egyedül folytathassa. További információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!