ZETApress

hírportál

Gyermekrajzok az FKF járművein

Gyermekrajzzal díszített kukásautók járnak a fővárosban októberben. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. pályázatára beérkezett több mint 400 rajz közül választotta ki azt a három különdíjas képet, melyek matricaként felkerültek egy-egy járműre. Az 5-10 évesek részére meghirdetett alkotói verseny célja a környezettudatos életforma megismertetése és népszerűsítése volt.

Hulladékgyűjtést, köztisztasági feladatokat, útkarbantartást ábrázoló rajzokkal nevezhettek az 5-10 éves gyerekek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. alkotói pályázatára. A pályázatot augusztus közepén hirdette meg a vállalat és szeptember 15-éig lehetett elküldeni a pályaműveket. Ez időszak alatt közel 400 rajz érkezett a zsűrihez; ebből választottak ki 50 díjazott alkotást, és azt a három különdíjas rajzot, amelyek egy-egy kukásautót ékesítenek Budapesten egy hónapon keresztül. A különleges járművek október 15-én indultak útjukra az ünnepélyes díjátadás helyszínéről, az ’56-osok teréről.

Az FKF a főváros tisztaságának megőrzésére irányuló tájékoztató és oktató sorozatának első lépéseként meghirdetett akció célja, hogy a köztisztasági szolgáltatásokat és az azokat segítő célgépeket (amilyen például a kukásautó) emberközelivé tegye és felhívja a gyerekek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

A zsűrit Bartos Erika grafikus művész, író, Debre Krisztina riporter és Rékasi Károly színművész képviselte. Nehéz volt kiválasztani a győztes rajzokat, hiszen mindegyik alkotás gyönyörűre sikeredett. Rengeteg színes, mondanivalóját tekintve gazdag pályázat született, Mindegyiken látszik, hogy milyen sok energiát fektettek bele a gyerekek ? sőt a segítő szülők, pedagógusok is ? egy-egy ötlet megvalósításába ? nyilatkozta Debre Krisztina.

A gyerekek életében a rajzolás az egyik leghangsúlyosabb önkifejezési forma, hiszen képi nyelven közlik azt, amit még nem tudnak részletesen elmondani. A rajzban nyilvánul meg az élethez való viszonyuk, a közösségről alkotott véleményük, ezért lenne fontos, hogy a szülők, oktatók odafigyeljenek arra, mit jelentenek a gyerekrajzok.

Az FKF pályázatára beérkezett művek egytől-egyik színesek, ráadásul leginkább a zöld, piros, sárga színek dominanciáját lehet megfigyelni, ami optimista világképet tükröz. Mindegyik rajzon megjelenik az ember és a természet, mint harmonikus egység. A színek, a stílus mind azt üzenik, hogy a gyerekek a környezetvédelmet egy természetes, magától értődő, közösségi tevékenységként fogják fel. Az ilyen kezdeményezésekkor világosan látszik, milyen fontos feladatat is az, hogy minél hamarabb felhívjuk a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra, hiszen a kicsik még fogékonyak a szépre, a jóra, a közösségi értékekre ? mondta el Bartos Erika, a rajzokat értékelő zsűri elnöke.

A legtöbb rajzon a megszemélyesített kukásautók, valamint a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos témák jelentek meg. A különdíjasok, a tatabányai Póta Fruzsina (9 éves), a budapesti Jankó Borbála (4 éves) és a túrkevei Pap Máté (8 éves) alkotásai a rajz minőségével és ötletességükkel tűntek ki a többi pályamű közül. Az első helyezett Póta Fruzsina rajzán egy mosolygó, szárnyas kukásutó látható, amint átrepül a szivárványon. Máté az utcaseprő jó barátjaként ábrázolja a szemetesvödröt, Borbála pedig egy virágos réttel köszöni meg a közterület-fenntartók munkáját.

Rendkívül fontos számunkra és az egész társadalom számára, hogy a gyermekek a környezettudatos életformát már kiskorukban megismerjék, megkedveljék, és a környezet védelmét, mint alapvető ismeretanyagot sajátítsák el. Csak így biztosítható, hogy szűkebb és tágabb környezetünk is kellemes, élhető és biztonságos marad még sok generáción át ? mondta Bielek Péter, az FKF vezérigazgatója.

Az FKF Zrt. Magyarország legnagyobb hulladékszállító vállalata, mely a fővárosban és néhány környező településen közel egymillió háztartásból és más megrendelőktől szállatja el, és hasznosítja vagy deponálja a hulladékot, továbbá lomtalanítással is foglalkozik. A társaság e mellett köztisztasági és közútfenntartási tevékenységet is folytat úgy, mint a hidak, alul-felüljárók, az utak tisztítása, és közútkarbantartás. A több mint 110 éves múltra visszatekintő vállalat a társadalmi felelősségvállalás keretében a szemléletformálást, a környezettudatos életforma megismertetését tűzte ki célul.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra mosoly a kukásautókon | ZETApress

Szóljon hozzá!