ZETApress

hírportál

Elnökség a múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban a magyar EU elnökség tárgyai. Különleges emléktárgyakkal bővül a Magyar Nemzeti Múzeum: az elmúlt félév során a Külügyminisztérium számtalan ajándéktárgyat, dekorációs elemet készíttetett kül- és belföldre, ezekből egy-egy darab mostantól az intézmény gyűjteményét gazdagítja.

Januártól hat hónapon keresztül Magyarország látta el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét. Hazánk az Unióhoz történő csatlakozása óta első ízben látta el e megtisztelő feladatot, amelyet méltán nevezhetünk jelenkori diplomáciánk egyik legjelentősebb próbatételének.

Az első magyar EU Elnökség történeti szempontból is kimagaslóan fontos időszakának tárgyi dokumentálását (a legjelentősebb, legérdekesebb tárgyak begyűjtését) a Magyar Nemzeti Múzeum már februárban kezdeményezte, amikor kapcsolatba lépett a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályával.

A múzeum kezdeményezésére szerencsére nyitott volt a Külügyminisztérium EU Ügyekért Felelős Államtitkársága, így röviddel a magyar elnökség befejezése után már intézményünk falain belül tudhatunk több mint száz elnökségünkhöz kapcsolódó tárgyat, amelyek egy részét a brüsszeli Justus Lipsius ház berendezéséért felelős Hungarofest Nonprofit Kft, más részét pedig a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztálya ajándékozott a Magyar Nemzeti Múzeum számára.

Hagyományosan az EU soros elnöki tisztét betöltő ország feladata, hogy az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseinek helyt adó, Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületet a saját elképzelése szerint installálja. A kreatív koncepció kidolgozása Lengyel Roland nevéhez fűződik, a projektmenedzser Székely Edit volt. A magyar dekoráció kreatív koncepciójának kidolgozásakor a lehetőség fogalomköre került előtérbe.

E gondolat szerint hazánk a lehetőségek országa, míg Európa a lehetőségek kontinense. A magyar installáció kultúrtörténetünk számos elemét felhasználva, így többek között irodalmunk és zenénk értékeivel kívánta megismertetni a Justus Lipsius házba érkező vendégeket ? diplomatákat és turistákat egyaránt. A földszinti hallban Olvasóliget épült, melynek absztrakt, fákat idéző polcain, az úgynevezett versfákon nyolcszáz idegen nyelvre lefordított magyar mű között böngészhettek a látogatók. A berendezést néhány Rubik-kocka alakú könyvespolc gazdagította.

Az olvasás kényelméért art-deco stílusú antik fotelek feleltek, melyek textilbőr huzatát a magyar elnökség idejére választott egyedi, hímzett tulipán motívumok díszítették. A bútorok és a kárpitok koncepciója Benedek Zsanett, Lakos Dániel és Rátkai Zsuzsanna nevéhez fűződik.

Az ajándék-koncepció megalkotására a Hungarofest Nonprofit Zrt. kapott megbízást. Az ajándéktárgyak meghatározásánál, kiválasztásánál fontos szempont volt, a költséghatékonyság mellett az, hogy az ajándékok jól reprezentálják Magyarország hagyományait, illetve szellemi innovációit, modernek és minőségiek (tartósak) legyenek. Pl. a Rubik kocka, a dinamós zseblámpa, a C-vitamin tartalmú cukorka, a lézeres golyóstoll, illetve ?Hímes? pendrive legalább annyira tekinthető ország promóciónak (magyar találmányok, illetve hagyomány), mint ajándékoknak.

További fontos elv volt, hogy még a legreprezentatívabb ajándékok ára se haladja meg a 200 euró értéket, mert körülbelül ez az a határ, amely a megajándékozott által még elfogadható. A világgazdasági válság következtében megváltozott az uniós gyakorlat nemcsak az ajándékok értékét, de az ajándékozás gyakoriságát és helyszínét illetően is. A Tanács Főtitkárságának javaslatára már csak az informális tanácsüléseken, egyéb vezetői és szakértői üléseken (soros elnök fővárosában), illetve a legelső brüsszeli tanácsi munkacsoportüléseken van ajándékozás.

Szóljon hozzá!