ZETApress

hírportál

Átadták az idei díjakat

Tegnap este 5 órakor adták át a Magyar Formatervezési Díjakat, a hazai dizájnszakma legrangosabb elismerését az Iparművészeti Múzeumban. A 29. Magyar Formatervezési Díjat elnyerő hat díjazott és az öt különdíjas pályamunka arról árulkodik, hogy egyre látványosabb a környezettudatos szemlélet a magyar tervezők körében. A díjat kezelő Magyar Formatervezési Tanács és a hg.hu közös ? nem reprezentatív ? kutatása szerint az emberek többsége egy tárgy vásárlásakor fontos szempontnak tartja, hogy környezetkímélő legyen.

A Magyar Formaterezési Díj 2008 kiállítás a Design Hét programsorozat része. A Magyar Formatervezési Díj 2008-as pályázati felhívására 203 pályamunka érkezett be termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában. A 11 tagú nemzetközi zsűri az öt különdíj mellett diákmunka-kategóriában három, tervkategóriában kettő, valamint vizuális kommunikáció kategóriában egy díjat ítélt oda. Tendencia, hogy évről évre egyre több környezettudatos pályamunka érkezik be a Magyar Formatervezési Díj-pályázatra.

A Magyar Formatervezési Díj idei díjazottjai között olyan környezettudatos munkákat találunk, mint Nyilas Kálmán mobil szélgenerátora, Lenkei Balázs ?Napkorong? napkollektoros kerti zuhanya, Gőczey András Gauskereke, Szabó Levente Electrolux E-Wash környezetbarát mosógépe vagy Sass Tivadar Viktor természetbarát, kétéltű járműve. A környezettudatosság, a természetbarát szemlélet és az energiahatékonyság egyre nagyobb mértékben nyer teret a hazai dizájnerek körében. A fenntartható világhoz mindennapi használati tárgyainkkal is hozzá kell járulnunk ? véli Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

Jó úton a FormaTúra! ? Magyar dizájn: ősszel zöldül

A Magyar Formatervezési Díj 2008 kiállításával egy időben látható a FormaTúra vándorkiállítás, amely az elmúlt öt esztendő Magyar Formatervezési Díj-pályázat nyerteseinek, különdíjasainak munkáit mutatja be. A FormaTúra Sopron, Győr, Debrecen, Kecskemét és Miskolc után érkezett Budapestre, majd folytatja útját Szegedre. A kiállítások mától 26-ig tekinthetők meg az Iparművészeti Múzeum földszinti galériájában.

A Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsa 2003-ban a kor szelleméhez igazította a közel 30 éve alapított Magyar Formatervezési Díjpályázatot, ami rövid idő alatt a hazai dizájnszakma legrangosabb elismerésévé vált. A díj célja, hogy a XXI. század trendjeinek figyelembe vételével szolgálja a magyar gazdaságot; a szellemi innovációt, a hazai dizájn nemzetközi versenyképességét, és példát szolgáltasson a formatervezés pozíciójának erősítésében résztvevő valamennyi szereplő, így az oktatás, a vállalkozói szféra, valamint a vásárlóközönség számára. A reformtörekvések visszaigazolódni látszanak, amiről most a nagyközönség is meggyőződhet.

Az elmúlt öt esztendő termék-, vizuális kommunikáció-, terv- és diákmunka-kategóriákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pályázat nyerteseinek, különdíjasainak, és kiemelt pályázóinak munkáit mutatja be a vándorkiállítás. A tárlaton megtekinthetők mindennapi életünk tárgyai, eszközei csakúgy, mint a papírra vetett innovatív elképzelések és ötletek, melyek még gyártóra várnak.

A Magyar Formatervezési Díj eddigi díjazottainak kiállítása

Hisszük, hogy vannak az országban olyan vállalkozók, cégvezetők, kereskedők, akik a tervekben meglátják a bennük rejlő innovációt, kreatív erőt és üzleti értéket, és éreznek magukban eltökéltséget, hogy ezt felszínre hozzák. Ezért, a Magyar Formatervezési Tanács a Magyar Formatervezési Díjpályázat 2003-2007 díjnyertes alkotásait vándorkiállítás keretében mutatja be több vidéki nagyvárosban.

A FormaTúra első állomása Sopron volt, melynek megnyitója az Alkalmazott Művészeti Intézet felújított épületének átadási ünnepségéhez kapcsolódott. A kiállítás Győrbe, Debrecenbe, Kecskemétre és Miskolcra folytatta túráját, tegnaptól pedig Design Hét rendezvény keretében a 2008-as Magyar Formatervezési Díjazottakkal együtt mutatkozik be az Iparművészeti Múzeumban. Innen Szegedre veszi az irányt, hogy a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában is megmutassa magát.

A kiállítás azonban nemcsak tájékoztatni kíván, hanem a szellemi innováció segítségével aktivizálni is az adott régió vagy város gazdaságát, egy?egy sikeres termék gyártásának, szolgáltatás működtetésének potenciális lehetőségével. A céltudatosan alkalmazott dizájn és formakultúra elősegítheti a magyar vállalkozások piacra jutási lehetőségét, valamint biztosíthatja az előállított termékek, szolgáltatások versenyelőnyét, mellyel hozzájárulhatnak az adott régió, térség gazdasági fellendüléséhez.

Ennek jegyében, a fogadó városokban a helyi szervezetek segítségével (például kamarák, egyetemek, városvezetés), különféle programok kapcsolódnak a kiállításhoz, például kerekasztal-beszélgetések, előadások és tárlatvezetések. Reméljük, hogy a közös kezdeményezések, a kiállítás és a rendezvények egyre inkább tudatosítják a dizájn innovatív szerepét és jelentőségét a gazdaságban.

Szóljon hozzá!