ZETApress

hírportál

Szülinap a Gödörnél

Születésnapra gyűltek össze az állatok a Gödör előtt. Mivel az enyém tegnap volt, nem engem ünnepeltek. A WWF-et, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét köszöntötték, mely idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

Az alapítvány magyarországi csapata idén tölti be 20. életévét. Ehhez a két jeles dátumhoz kapcsolódóan a WWF Magyarország és a szintén 20. évfordulóját ünneplő Szerencsejáték Zrt. közös kiállítást nyitott a Gödörnél. A számos veszélyeztetett állat fotóin keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a WWF tevékenységébe, és a két szervezet együttműködésének történetébe is.

A WWF 1961-ben kezdte meg működését, kezdetben különálló projektek támogatásával foglalkozott, de rövid idő után nyilvánvalóvá vált a szervezet számára, hogy a hatékony természetvédelem érdekében élőhelyeken átívelő projektekre van szükség. Az elmúlt évek eredményeként a WWF több mint 11 ezer természetvédelmi programot tudhat maga mögött a világ több mint 100 országában. Jelen pillanatban 1300 természetvédelmi projektet irányít a szervezet világszerte. A WWF alapítványként végzi tevékenységét, melynek több mint ötmillió támogatója van.

A WWF Magyarország 1991-ben kezdte meg működését. Alapítványuk bejegyzésére 1995-ben került sor, 1998-ban pedig a szervezet megkapta a kiemelten közhasznú civilszervezet minősítést. Természetvédelmi munkájuk kiterjed a vizes élőhelyek ? kiemelten a folyóvízi és ártéri rendszerek ? és a veszélyeztetett erdőtársulások védelmére, a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaság és vidékfejlesztés területére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvására, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére és a környezettudatosság megalapozására.

Munkánk eredményességéért együttműködnek vállalatokkal, non-profit szervezetekkel, kormányzatokkal, nemzeti parkokkal, nemzetközi és helyi szinten egyaránt. Ennek a sokrétű összefogásnak egyik kiemelkedő példája a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködése. A két szervezet egy évvel ezelőtt határozta el, hogy közösen tesznek valamit a természetvédelemért. Az együttműködés eredménye az Állatvilág sorsjegy lett.

A 200 forintos sorsjegy árbevételéből a Szerencsejáték Zrt. közvetlenül támogatja a WWF tevékenységét, minden eladott sorsjegy után bruttó egy forinttal. Ez mostanáig több mint 6,5 millió forint adományt jelentett a WWF-nek. ? Úgy gondolom, hogy az Állatvilág sorsjegyekkel nemcsak a megóvni kívánt, veszélyeztetett állatfajokra hívtuk fel sokak figyelmét, hanem egy jó, és mások által is fontosnak tartott ügyhöz járulhatunk hozzá ? mondta Koppány Gergely, a Szerencsejáték Zrt. igazgatóhelyettese, a Sorsjegy Osztály vezetője.

A kaparós sorsjegyek főnyereménye sorozatonként öt-ötmillió forint, de kisebb nyereményeik is vannak. Több nyertes is volt a tavaly áprilisi indulásuk óta, de senki sem vállalta a nyilvánosságot. A befolyt támogatást a WWF Magyarország a világszerte ritka nagykőrösi pusztai tölgyesek megmentésére fordítja. A szervezet azon fáradozik, hogy megőrizze a homoki erdő különleges élővilágát. ? Az egykori erdőssztyepp maradványának megmentéséért indított nagyszabású természetvédelmi program a sorsjegyeken látható állatfajok közül többeknek biztosítja otthonát a háborítatlan erdőben ? mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Szerencsejáték Zrt. és a WWF Magyarország együttműködésének újabb állomásaként kiállítás nyílt a Gödör Klubban. A tárlaton csodálatos természetfotókat láthatnak az érdeklődők, emellett képet kaphatnak a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködéséről. A július 17-ig látható kiállítás a művészi élmény mellett a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet. Akit pedig megihletnek az állatok fotói, az a WWF facebook oldalán részt vehet a következő hetekben egy játékban. Az állatokat árnyjátékokkal imitáló képeket és videókat várnak, a legjobb alkotásokat pedig különleges állatos ajándékcsomaggal díjazzák.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Úton az állatok | ZETApress

Szóljon hozzá!