ZETApress

hírportál

Állatkerti óriások

Nagy Ágnes szobrászművész Óriások című kiállítása nyílt meg a tegnap esti zárás után a Fővárosi Állat és Növénykert Főkapu terében. A hat kerámia- és egy bronzszobor július 10-ig látható ? mondta el Persányi Miklós, a FÁNK főigazgatója.

Ágnes három és féléve kezdett szobrálni. A fiatal csobánkai anyuka művészeti gimnáziumban érettségizett, majd dolgozni kezdett. Akkor kezdett alkotni, amikor kisfiával otthon maradt. Amíg a gyermek aludt, igyekezett hasznossá tenni magát és kiélni művészi hajlamait.

Nagyon szereti az állatokat, ezért szobrai is azokat testesítik meg. Sosem készít előtte terveket, s ha papírra vet is egy skiccet, a végeredmény mindig eltér attól. Ezek a munkák nem kimondottan az állatkert részére készültek, meglévő munkáiból választotta ki a most látható hetet. Nem tudja még, mi lesz a tárgyak további sorsa, három hét múltán visszaviszi vidéki otthonába, s aztán majd egy újabb felkérés kapcsán viszi onnan tovább az újabb kiállításra. Tervei között most egy műterem szerepel, mert egyelőre otthonában alkot.

Mint Lantai József fotóin is látszik, a szobrokat fémtárgyaknak vélhetjük. Alkotójuk mégsem fél attól, hogy a fém-tolvajok ellopják azokat, mert mindegyik mellé odaírta, hogy anyaga kerámia. Kérdés csak az, hogy a tolvajok tudnak-e olvasni, hiszen a megélhetési bűnözőkre nem a magas iskolázottság jellemző. (Más kérdés, hogy az őrzött Állatkertből nehéz lenne bármit is elemelni!)

A megnyitót követő fogadásról a fehér farkasok Barlang étterem mögötti ketrecéhez mentünk. Az ok, hogy délelőtt az egyik ragadozó megharapott egy kisgyereket. A horrornak tűnő hír jóval ártatlanabb. Az óvodás csoport egyik tagja átmászott az alacsony biztonsági rácson, és benyúlt a ketrecbe, hogy a jámbornak látszó farkast megsimogassa. Mivel a vadállatok nem lakásban tartott szelíd kutyusok, a farkas a területe védelmében odakapott. Csak enyhe volt a harapás, de a gyerek megtanulhatta, hogy tisztelje az állatokat, s az idegen kutyát se simogassa meg a gazdája engedélye nélkül.

Mint képeinken is látszik, az állat nagyon érdeklődő. Amikor az üvegablakhoz álltam, egészen közel jött, de amikor leguggoltam, hirtelen megdöbbent és több métert hátra ment. Amikor felálltam, újra odajött, de amikor leguggoltam ? így hirtelen a méretem megváltozott ? újra meghátrált. A kutyáknál épp az ellenkezőjét figyeltem meg. Ők inkább akkor bátorodnak meg, ha leguggolok, mert az addigi emberi voltom helyett hirtelen egy másik kutyának vélnek, akit körbe akarnak szimatolni.

Hétvégeken gyakran járok az Állatkertben, s tavaly nyáron végignéztem a farkasok etetését. Gondozójuk nyugodtan sétált közöttük a ketrecben, s magával vitte kisfiát is. Mint kijövetele után kérdésemre elmondta, hét éve van az állatokkal, s kellett egy-másfél év, amíg a falkavezér ? a hím ? elfogadta. Négy éve születtek meg a kölykök, akik már kezdettől a gondozójukkal nevelkedtek, így velük nem kellett külön elfogadtatnia magát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hunok Aquincumban | ZETApress

Szóljon hozzá!