ZETApress

hírportál

A 2010-es év múzeuma

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát Az év múzeuma kitüntető cím elnyerésére. A 2010-es tevékenységét felmérve hat intézmény jelentkezett a legutóbbi felhívásra ? tudtuk meg a Múzeumkertben, a 16. Múzeumok Majálisa délelőtti megnyitóján.

Az elismerés a muzeális intézmény működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet ? a pályázati kiírás alapján ? az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók, mivel így érzékelhető az adott év produktuma. A kialakult gyakorlat szerint a testület idén is a pályázó múzeumok beküldött anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat összesítve alakította ki értékelését.

Az Év Múzeuma bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (a NEFMI Közgyűjteményi Főosztálya, az NKA múzeumi kollégiuma, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum képviselői alkották. Tagjai Bereczki Ibolya, Deme Péter, Füköh Levente, Horváth László, N. Kósa Judit, Lovas Judit, Török Petra és Zomborka Márta voltak.

A cím elnyerésére pályázók

A Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc), fenntartója a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése, igazgatója Kasper Ágota. A Bátai Tájház (Báta), fenntartója Báta Községi Önkormányzata, vezetője Faidt Józsefné ÁMK igazgató. A Petőfi Sándor Emlékmúzeum (Szalkszentmárton), fenntartója a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, vezetője Farkas Lajos. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum (Kiskőrös), fenntartója Kiskőrös Város Önkormányzata, igazgatója Kispálné Dr. Lucza Ilona. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Budapest), fenntartója a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, főigazgatója Varga Benedek. A Völgységi Múzeum (Bonyhád), fenntartója Bonyhád Város Önkormányzata, vezetője Dr. Szőts Zoltán.

A Év Múzeuma 2010 elismerést a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kapta az intézmény komplex fejlesztéséért, különösen a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum ? Szlovák Tájház az intézmény hosszú távú fejlesztési programjának kidolgozásáért és folyamatos megvalósításáért, a Petőfi-kultusz ápolásában betöltött kiemelkedő szerepéért. A fődíjak összegét és a lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumának pályázati támogatása biztosítja.

Különdíjasok

A Magyar Nemzeti Múzeum különdíját a Bátai Tájház kapta a néphagyományok átörökítéséért, megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett kiemelkedő szakmai tevékenység, és a helyi közösség életében betöltött szerep elismeréseként kapta. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a Pulszky Társaság összevont különdíját a Petőfi Sándor Emlékmúzeum érdemelte ki a megújult állandó kiállításért, a szakmai, múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati munka korszerűsítéséért, a helyi közösség életében betöltött kiemelkedő szerepért.

A bíráló bizottság elismerő oklevelét a Völgységi Múzeum a múzeum fejlesztését célzó pályázatok gondos előkészítéséért és a település közéletében játszott kultúraszervező szerepéért, a Bakonyi Természettudományi Múzeum a múzeum tudományos potenciáljának társadalmi hasznosításáért, az alkalmazott kutatásoknak az intézmény alapfeladataival összehangolt, a fenntarthatóságot is jól szolgáló szervezéséért érdemelte ki. A bonyhádiak már tavaly is megkapták az oklevelet.

Az év kiállítása 2010

A Pulszky Társaság célja az évente megpályázható és elnyerhető Az év kiállítása-díjjal, hogy elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, amely új tudományos eredményeket mutat be, amely új technológia kreatív használatát igényli, kapcsolt kezdeményezéseket, pl. művészet/tudomány területét érinti, a kiállítási programot szokatlan megközelítéssel mutatja be, illetve új látogatói rétegeket von be.

A pályázaton minden magyarországi működési engedéllyel rendelkező múzeum, muzeális intézmény indulhat. Az elbírálás alapja a tárgyévben megnyitott állandó vagy időszaki kiállítás. A díjjal tábla, díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek összege egymillió forint. Ennek stabil pénzügyi alapját a Paksi Atomerőmű Zrt-vel 2010-ben aláírt támogatási szerződés négy éven keresztül biztosítja.

Az év kiállítása-pályázat már az első évben nagy érdeklődést váltott ki: 17 intézmény jelentkezett! Bátáért Egyesület ? Fekete Gólya Ház, Balatonfüred Kulturális Nonproíit Kft. Evangélikus Országos Múzeum, Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumi Igazgatóság, Janus Pannonius Múzeum, Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya, Kubinyi Ferenc Múzeum, Miskolci Galéria Színháztörténeti és Színészmúzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Néprajzi Múzeum, Óbudai Múzeum és Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Petőfi Sándor Emlékmúzeum, PTE Egyetemi Könyvtár, Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Textilmúzeum.

A zsűri több körben vizsgálta a pályázatokat, valamint felkereste a helyszíneket is. Tagjai az utolsó körben négy kiállítást tartottak arra érdemesnek, hogy a végső versenyben megmérettessenek. A balatonfüredi Jókai villában rendezett Jókai kiállítást (amely megkapta az ez évben indult Múzeum Café díjat!), az Óbudai Múzeum kiállítását (Óbuda három arca címmel), a Felemelő évszázad program A lehetőségek országa ? Polgárosodás a XIX. századi Magyarországon című kiemelt időszaki kiállítását, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegységét. E kiállítások mindegyike magas színvonalon megrendezett, széles látogatói érdeklődésre számot tartó produktum. Közülük a zsűri nagy többséggel a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarország tájegységének ítélte oda Az év kiállítása 2010-díjat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megint budai Az év múzeuma | ZETApress

Szóljon hozzá!