ZETApress

hírportál

Erdőkről a Millenárison

Az erdők jövőjébe tekinthetünk bele a Millenárison. Kiállítás nyílik a WWF és a Tetra Pak Az erdők jövője ? a jövők erdei című pályázatának munkáiból ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Millenáris Pixel-galérián.

Lezárult a WWF és a Tetra Pak által meghirdetett környezetvédelmi pályázat, melynek munkáiból május 18-án kiállítás nyílik a Millenárison, s egy hónapon át ingyenesen tekinthető meg a kulturális központ látogatói számára. A februárban, 6 kategóriában (grafika, építészet, közlekedés, élő erdő, film és használati tárgyak) meghirdetett pályázatra olyan műveket vártak, melyek bemutatják, hogyan képzeljük el a jövőben az erdők sorsát, ember és erdő kapcsolatát.

A beérkezett pályamunkákat a WWF és a Tetra Pak képviselői mellett szakmai zsűri, Réz András kritikus, Bánáti Gábor formatervező, Kismarty Balázs kreatív szakember és Lomniczi Gergely erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő képviselője értékelte. A nyertesek díjazása a kiállítás megnyitójával egy időben zajlott, s Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója is ekkor nyújtotta át különdíjként a 350 ezer forintos Green Art művészeti ösztöndíjat.

Az erdők nemzetközi évének jegyében a WWF és a Tetra Pak célul tűzte ki, hogy elgondolkodtassa a magyar lakosokat, hogyan képzelnek el egy erdei sétát 100 év múlva. A 6 kategóriában meghirdetett alkotói pályázatra jelentkezők különböző képet festettek a jövő erdeiről, melyet mától június 24-ig a Millenáris Pixel-galériáján állítanak ki a szervezők.

Az erdő nem csak egy fával borított terület, hanem egy sokszínű életközösség, amely számtalan állat- és növényfaj otthonául szolgál, biztosítja a talaj számára a szükséges védelmet az erózió ellen, ezen kívül fűtőanyaggal is ellátják azokat a háztartásokat, amelyeknek más erőforrás nem áll rendelkezésére ? fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. ? Szívet melengető látni, hogy vannak pályázók, akik valóban elgondolkodnak és alkotnak, a kiállítás segítségével pedig látogatók sokasága figyelhet fel az erdők fontosságára ? tette hozzá az igazgató.

A szakmai zsűri megosztott első helyezést ítélt meg 2 ifjú alkotó, Debreczeni Dániel és Ruzics Csilla között, a Tetra Pak Green Art Művészeti Ösztöndíját pedig Goy András nyerte el, egy újrahasznosított dobozokból készült reluxa tervezésével. Az alkotók a május 18-i hivatalos megnyitón vehették át díjaikat, mely az ösztöndíj mellett exkluzív erdei kirándulást és egyéb tárgyi nyereményeket jelentett.

A művészet lehetőséget teremt arra, hogy a környezetvédelem témája megérintse az embereket, rávilágítson arra, hogy nem lehetünk passzívak a természetvédelem területén ? mondta Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója. ? A különdíj nyertese kreatív utat mutatott a környezetvédelem felé, mivel alkotásával az italos kartondobozok újrahasznosítására világít rá, ez pedig összecseng a Tetra Pak környezetvédelmi törekvéseivel ? tette hozzá a vezérigazgató.

Az italos kartoncsomagolások gyártójaként a Tetra Pak nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A csomagolóanyag előállításához szükséges fát olyan erdőgazdálkodásokból szerzi be, melyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. 2010-ben a vállalat által világszerte gyártott italos kartondobozok 40%-a a Forest Stewardship Council? (FSC) által tanúsítva került forgalomba.

Az FSC védjegyet viselő termékeket független tanúsító szervezetek tanúsítják, így biztosítva a fogyasztót, hogy azok olyan erdőgazdaságokból származnak, melyek eleget tesznek a jelen és jövői generációk társadalmi, gazdasági és ökológiai igényeinek, lehetővé téve, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseik révén támogassák a felelős erdőgazdálkodást. A Tetra Pak immár 4. éve működik együtt a WWF Magyarországgal, melynek kapcsán támogatta erdei tanösvények felújítását, 2008. óta pedig a Budai-hegység erdőinek újraélesztésében segíti a környezetvédelmi szervezetet.

Szóljon hozzá!