ZETApress

hírportál

Tájékoztató nyelvtudoroknak

Az Essl Award CEE 2011 díjátadására hívtak tegnap este 6 órára az Arany János utcai Centrális Galériába. Csak a helyszínen derült ki, hogy a kiállítás megnyitása 7 órakor kezdődik, előtte viszont kétnyelvű sajtótájékoztatót tartanak.

S mit jelentett a két nyelv? Két osztrák úr és egy osztrák hölgy ült ki tíz perces késéssel az asztalhoz, s mindhárman tíz-tíz percet beszéltek. Ketten angolul, egyikük németül szólt hozzánk, a magyar moderátor viszont semmit sem fordított. Felvezetésül csak annyit mondott, hogy bizonyára nem lesznek nyelvi nehézségeink, s a végén magyarul is kérdezhetünk.

A megjelent sajtómunkások egy része írni, más része inni érkezett. Arányát ne firtassuk, mert mindkét táborra jellemző volt az idegen nyelvtudás hiánya. Csendben üldögéltünk, érdeklődést színlelve figyeltünk, de látszott, hogy csak kevesen értik az elhangzottakat. Egy-egy előadást követően valaki mindig tapsolni kezdett, a többség szorgalmasan követte, mintha értett volna eddig is valamit.

A félórás felesleges ismertetőt követően a kérdésekre akart rábeszélni minket a moderátor, de nem járt sikerrel. Magyarul is kérdezhetnek ? győzködött minket, mégsem tettük. Hogyan is kérdezhettünk volna bármit is, ha nem értettük az elhangzottakat. Kérdezni ahhoz kapcsolódva kellett volna, de így nem tudtunk mire reagálni. Állítólag a nyertesek neve is elhangzott ? kérte is a moderátor, hogy egyelőre tartsuk titokba ?, de ha akartuk volna, sem terjeszthettük volna. Mikor már csak fészkelődtünk a széken, mindenkit meghívott a megnyitót követő fogadásra, de ezután már a megnyitót se vártuk meg.

S hogy mi is történt tegnap este? A fiatal magyar képzőművészek nemzetközi kitörési lehetőségét biztosító Essl Award CEE 2011-díj átadására már negyedik alkalommal került sor Magyarországon!

A neves nemzetközi szakmai zsűri a digitális formában leadott pályázatok közül országonként tízet-tízet választott ki. A művészek A jelöltek éjszakája 2011. kiállítások keretén belül mutatják be alkotásaikat a zsűrinek a résztvevő országok fővárosában. A magyar pályázók műveiből összeállított kiállítást nyílt meg a Centrális Galériában, és a nyertes művésznek ezáltal lehetősége nyílik a bemutatkozásra a klosterneuburgi Essl Museumban. A kiállítást Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.

A művészeti díj cseh, szlovák, magyar, szlovén, horvát, román és idén először fiatal bolgár művészek számára. A díjat 2005-ben alapította Professzor Agnes és Karlheinz Essl azzal a céllal, hogy azokban az országokban, ahol jelen van a bauMax, támogassa a művészetet tanuló diákokat. Az ESSL AWARD Közép- és Délkelet-Európa művészeti díjat kétévente ítélik oda.

A zsűri a nyitóestén országonként három díjat ítél oda, így az ESSL ART AWARD CEE 14 díjazottjának mindegyike 3500 Euro összegű támogatást kap. Az országok két Essl Art Award CEE nyertese közül az egyik a Vienna Insurance Group által felajánlott 1000 Euro összegű különleges díjat is elnyeri. A 14 fiatal díjazott közös kiállítása ez év decemberében lesz látható a klosterneuburgi Essl Museumban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Emőke és Anett nyert | ZETApress

Szóljon hozzá!