ZETApress

hírportál

Városligeti marslakó?

Nem a Marsról származik Neumann János ? ezt bizonyítja be az Egy géniusz ifjúkora című kiállítás, mely ma délelőtt nyílt meg a városligeti Közlekedési Múzeum Erzsébet termében. A kiegészítő életrajzi tablók szerzője az első magyar számítógép egyik építője: Kovács Győző.

Marslakóknak tartották Amerikában azokat a magyar tudósokat, akik a ?30-as években érkeztek az Egyesült Államokba, és ott hihetetlen tudományos eredményeket értek el. A XX. század egyik legjelentősebb matematikusának, a modern számítógép működési elveit papírra vető Neumann János életének első szakaszát eleveníti fel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása.

A kiállítás bemutatja Neumann családjának iparművészeti szépségű, eredeti tárgyait, a látogató megismerheti azt a szellemi közeget, melyben a géniusz nevelkedett. A bemutatott tárgyak egy része ? Neumann szüleinek és anyai nagyszüleinek művészi tárgyai ? Selmeczi György tulajdonai, ezek most először mutatkoznak be a nagyközönségnek. A tárlaton ? a Róth Miksa Emlékháznak köszönhetően ? az egykori Neumann-villa díszes üvegablakát is megtekinthetik a látogatók, sok más érdekes relikvia mellett.

Űrhajózás a PECSÁ-ban

Május elsején 10 órától előreláthatólag október 10-ig újra látogatható a Repüléstörténeti és Űrhajózási Állandó Kiállítás a Petőfi Csarnok emeleti részén. A kiállításban négy év után újra megtekinthető a Közlekedési Múzeum teljes űrhajózási gyűjteménye, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan űrkapszulájának méretpontos másolata, amelybe bárki beleülhet, vagy a Marson évek óta működő Spirit Marsjáró 1:1 arányú másolata.

A látogatók nemcsak a több mint ötven eredeti repülőgépet (motorost és vitorlázót), valamint számos eredeti repülőgép-motort tekinthetnek meg a kiállításban, hanem a számítógépes repülés szimulátorokon túl beülhetnek egy Góbé vitorlázó repülőgép kabinjába, ahol virtuálisan átélhetik a vitorlázórepülés élményét is.

Szóljon hozzá!