ZETApress

hírportál

Észak fényei Budapesten

Svédországi magyar festőművészek mutatkoztak be a Vörösmarty utcai Sajtóház Mikszáth-termében. Nagy érdeklődés közepette mutathatta be műveit néhány napja az Eugen Jenő Bocsor ? Gizella Csúzy művészházaspár, akik a dél-svédországi Tomelillából érkeztek. Ez a település kis létszámú csendes hely, közel Ystad svéd kikötővároshoz. Ideális hely az alkotáshoz.

A két művész 1956-tól él külföldön. Azért mentek el, hogy művészi elképzeléseiket megvalósíthassák. Ez sikerült is nekik, nemsokára Svédországon kívül eljutottak több európai országba, sőt eljutottak Amerikába is. Oscar-díjat, Francia Nagydíjat és különböző művészi díjakat kaptak. Alkotásaikkal a négynyelvű (angol, spanyol, francia, olasz) Modern Nemzetközi Enciklopédiában (2001-2002) is szerepelnek és tagjai a Svéd Művészeti Szövetségnek. Ez utóbbi tagságot nagyon kevés külföldi kapja meg.

Bocsor Jenő sokoldalú művész. A fotóművészet mestere. Tanult énekelni és zongorázni is. Festészettel 1953 óta foglalkozik. Elsősorban tájképfestő. Egyik büszkesége az Oscar-díjas Yggdrasil, az Északi mitológia Világfája, valamint a Franciaországban első díjat nyert Aral-tó című festménye. A Biatorbágyi halastó gyermekkori emlékeit idézi, a biatorbágyi nyaralást a nagyszülőknél.

Gizella Csúzy, Jenő felesége egy hatgyerekes család legkisebb leánygyermeke. Rajzolni már nagyon korán elkezdett. A fehér papír és a ceruza mindennél fontosabb volt számára. Már elemista korában miniszteri dicséretet kapott rajzaiért. Főleg arcképfestő. Kedvencei a mitológiai szimbólumok. Szereti a svéd erdők trolljait, manóit. Az is lehet, hogy nem csak tanítványai, de ő is hisz bennük. Gizella tanít is: rajzot, festészetet. Az Ökrös szekér és a Magyar csendélet című képei előtt többen megállak.

A művészek magas fokú technikája, színei elgondolkodtatták a nézőközönséget. Optimista derű áradt a képekből. A két művész képeivel erősítette a hagyományos svéd-magyar barátságot, közel hozva a messze Észak fényeit, sajátos kultúráját Magyarországhoz. Április 30-ig látogatható, érdemes megtekinteni! ? javasolja Domaniczky Ákos főiskolai hallgató.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nyelvőr a Sajtóházban | ZETApress
  2. Svéd-magyar festőpár a Sajtóházban | ZETApress

Szóljon hozzá!